Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Gyomnövény vagy gyógynövény?
Egy rendkívül hatékony növény, mely képes orvosolni a köszvényt, a hólyaghurutot, csodálatosan tisztítja a vért és még a pattanások ellen is bevethető, sokan mégis csak árokszéli gyomnak nézik.

Bár a csalán nem tartozik a legkedvesebb növények közé gyógyhatása tagadhatatlan, melyre már a római birodalom katonái is felfigyeltek, hiszen ha hideg vidéken teljesítettek szolgálatot, ezzel a szúrós kis fenevaddal csapkodták meg végtagjaikat, hogy az ezernyi szőrben található hangyasavnak és hisztaminnak köszönhetően serkentsék vérkeringésüket. Ez nemcsak melegítő hatású, de napjainkban is elismert gyógymód a köszvény és a reumás panaszok kezelésére.

A csalán számos hazai lepkefaj tápláléka

Én odáig még nem vetemedtem, hogy a csapkodós módszert teszteljem, de a csalán kivonatából készült sampon valóban csodákat művelt a hajammal és a fejbőrömmel. Kevesen tudják, hogy a növény gyökere is legalább ennyire hatékony fegyver, melyet a férfiak vethetnek be - csodabogyók helyett - a prosztata egészségének megőrzésében.

Ha intenzív kúrát szeretnél tartani, akkor nagyjából 5-6 hétig idd teaként, napi 3 csészével valószínűleg már sokat tehetsz a vesék és a vér tisztulásáért. Körülbelül egy púpozott evőkanálnyi szükséges egy adag – fél liter – elkészítéséhez. A hideg időszakban rendszeres fogyasztásával akár a kellemetlen hólyaghuruttól is megkímélheted magad. Ennyit igazán megér, hiszen ezt a betegséget többnyire antibiotikummal kezelik, ami sokszor többet árt, mint használ.

Mit találsz a csalánban?

Vasban, káliumban, kálciumban gazdag, ráadásul tele van C-, B- és K-vitaminnal, béta-karotinnal, így a belőle készült főzetet a bőröd is értékelni fogja akár belsőleg, akár külsőleg használod. Ha magad gyűjtenéd, a leveleket tavasszal szedd le, amíg igazán zsengék, a gyökérből pedig inkább ősszel spájzolj be, mert ilyenkor találod benne a legtöbb gyógyhatást. Viszont várandósság esetén csak óvatosan alkalmazd, mert méhösszehúzódást okozhat.

Ha a teával kapcsolatos ellenérzéseid sokadszorra sem sikerül legyűrnöd, mégis hajt a vágy, hogy gyógyszerek helyett inkább a természet patikájából válogatnál, akkor készítsd el ételként a leveleket, akárcsak egy egyszerű spenót- vagy sóskafőzeléket. A fokhagyma és némi méz, cukor helyett valószínűleg barátságosabb ízharmóniát kölcsönöz majd ennek a csodás növénynek.
 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.