Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Egy fűszer, női és férfi problémákra
Nemcsak a felfázás, de még a férfiak merevedési zavarai is orvosolhatóak vele, olaja pedig állítólag csökkenti a hasfájós babák panaszait. Ha szereted az ízét, akár teaként is fogyaszthatod.

A kapor azon különleges gyógy- és fűszernövények közé tartozik, mellyel kezdetben nagyon hűvös viszonyt ápoltam, egészen konkrétan kerültem, amennyire csak lehetett. Aztán egyszercsak észrevétlenül bekúszott az életembe és ma már elképzelhetetlen egy túrós finomság vagy halas étel nélküle - egyszerűen megszerettem az ízét és az illatát is.
Kedvet kaptam hát, hogy egy kicsit alaposabban szemügyre vegyem, mit is tud ez a sudár kis növény. Azt már jó néhány természetgyógyásztól hallottam, hogy mennyire áldásos hatása van az emésztésre, így ha ilyen téren problémával küzdesz, számodra is jó barát lehet, ha nem szeretnél lépten-nyomon hashajtó bogyókat szedni.

Ha a kertben megfelelő a környezet számára, szinte magától nő és tulajdonképpen a gyökerét leszámítva az egész növény ehető. A legtöbb gyógyhatást virágzás után csikarhatod ki belőle. A magokat rágcsálva fertőtleníti a szájüreget és a kellemetlen szagokkal is elbánik, bár mi tagadás, nehezen tudom elképzelni, hogy valaki ilyesmire vetemedik. A növény szára állítólag – apiol tartalmának hála - kimondottan jó hatással van a férfiak merevedési problémáira, ám ez irányú személyes tapasztalataim nincsenek.

Jó a narancsbőrre és elűzi a babák hasfájását is

Ugyan nem szeretem az egészséget a fogyókúrához kapcsolni, mert szilárd meggyőződésem, hogy aki megfelelően táplálkozik annak nincs szüksége testsanyargatásra a fogyáshoz, de a kapor a narancsbőr elleni harcban is bevethető. Külsőleg úgy gondolom, talán hasonló elven működik, mint az ilyen jellegű kúráknál szokás. Növényi paszta a kényes pontokra fel, folpackkal beteker, pihen 1-2 órát, majd leszed és megkönnyebbül. Elszántak próbálkozhatnak ilyesmivel, szívesen venném az eredményekről a beszámolókat.

Jómagam a kevésbé macerás megoldások híveként inkább a belső alkalmazásra szavazok. Orvosi tanácsra el is végeztem egy 10 napos tisztító kúrát, mely tényleg pillanatok alatt megvan. 1 púpozott evőkanálnyi szárított kaporlevelet egy deciliter langyos vízbe kell tenni, 5 percre magára hagyni, majd húzóra meginni. Az állag és a tömény íz csak 2 percre zavaró, és utána már lehet is reggelizni.

Ha szereted az illatát, aromaterápiás növényként is alkalmazhatod, néhány csepp illóolaj a párologtatóba segíthet hasfájós babákon és felnőtteken is.
A kapor a női bajokra is gyógyír. Bár húgyúti gyulladásokra, felfázásra a tőzegáfonyát és a kamillát szokták javasolni, nekem egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, így ha legközelebb ilyen problémám lesz, biztosan kipróbálok egy kapros ülőfürdőt.
 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.