Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Mi az igazság a sóról? Ellenség vagy barát?
Mennyire szereted sósan az ételeket? A sokszor ördögtől valónak kikiáltott só talán sokkal inkább a barátunk, mint ellenség.

Érdekes, hogy miközben manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a sóból készült tárgyak – téglák, lámpások, sütőlapok, párnák, ékszerek – és súlyos összegeket áldoznak a legkülönfélébb problémákkal küzdő emberek azért, hogy 15 percet eltölthessenek egy sókamrában, addig az orvosok óva intenek a túlzott sófogyasztástól. Az intelem oka az a feltevés, hogy a só megemeli a vérnyomást, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, de kapcsolatba hozzák a veseelégtelenséggel és az agyvérzés lehetséges okaként is emlegetik.

De mi a túlzott mennyiség és milyen sóról is beszélünk?

Tudományos oldalakat kutatva úgy látom, hogy az ember sóigénye, nemtől, kortól és főként attól függ, hogy milyen táplálkozási szokás a természetes a számára, hiszen például egy japán ember teljesen másként étkezik, mint egy magyar vagy egy amerikai. A ma ajánlott napi mennyiség csupán 2-3 gr, de egészen a 70-es évekig ez 10-18 gr volt.

Vajon mi változott?

Mivel a készételek és a húsipari termékek is rengeteg sót tartalmaznak – kérdéses, hogy milyet… -, így könnyen az elégségesnél többhöz is juthat a szerveztünk, ráadásul korántsem biztos, hogy mindez ásványi anyagokban gazdag, tiszta, kezeletlen kősó.

Olyan rémhírekkel is találkoztam már, hogy a sóban gyakran apró üveg- és homokszemek is előfordulnak, és itt jön képbe a koleszterin, ami az erek falát rugalmasítja, de ha megvastagszik akkor az ér törékennyé válik és itt kezdődnek a problémák. Állítólag az előbb említett oda nem illő anyagok a sóban, a vérbe jutva karcolják az erek finom falát, mely karcolásokat a koleszterin igyekszik mintegy betömködni és ez okozza az erek beszűkülését. Hogy így van-e vagy sem, az a tudományos kutatásokon túl egyéni szimpátia kérdése.

Személyes tapasztalatom viszont egy mongol orvosnál - Dr. Danima Damdindorjnál - történt, aki felhívta a figyelmem, hogy a só nem az ellenségünk, hiszen a közel 84 féle ásványi anyag mellett segít csökkenteni az izomgörcsöt, az ízületi merevséget és erősíti a csontokat. A sós vizes szájöblögetést például a fogínygyulladásra is ajánlják, de torokgyulladásra is alkalmazható és fejfájás esetén is mentsvár lehet (természetesen a kezeletlen, nem fehérített nem jódozott kősó). A só segít az anyagcsere szabályozásában, megszünteti a szorulást, puffadást.

Bátran ajánlom, amit jómagam is házi feladatnak kaptam egy gyulladásos panasz kapcsán. A recept rendkívül egyszerű: a sót picit meg kell pirítani, egy textilzsákba önteni, amíg még meleg és a panaszos területre helyezni majd egy tiszta törölközővel befedni. Nem csodaszer, de kiegészítő terápiaként nálam hatásosnak bizonyult és semmilyen mellékhatása nincs.

Nem célom a reklámozás, de mivel rengeteg oldalon ajánlanak ilyen-olyan sókat sokszor szemtelenül nagy összegekért, én az alábbi erdélyi változatra szavazok, a tisztaságon túl ugyanis 1 kg étkezési sóért 350 forintot kérnek, ami a manapság divatos sófajták 2000-3000 forintos kilónkénti árához képest elenyésző. Úgy gondolom, nem döntöttem rosszul.
 

Címkék:
egészség, ellenszer
Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.