Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Egy igazi őszi vitaminbomba a kertből
Sokszor ódzkodunk a kevésbé népszerű ízű vagy kinézetű zöldségektől és gyümölcsöktől, pedig gyakran pont ezekben található a legtöbb hasznos tápanyag, melyet szervezetünk szívesen felhasznál és elraktároz.

Az ősz különösen fontos időszaka a feltöltekezésnek, hogy testünk felkészülten álljon elébe a tél minden megpróbáltatásának. A cékla tökéletes vitaminforrás, tele A-, B-, C-vitaminnal, vassal, kálciummal és káliummal valamint kiemelkedő nitráttartalma erőteljes vérnyomás-csökkentő hatást vált ki. Egyes kutatások szerint szerepe van a rákmegelőzésben is, de a vérszegénység és a gyomorpanaszok is enyhülnek fogyasztása által.

Általános tisztító hatásának köszönhetően nemcsak az anyagcserére gyakorol jótékony hatást, de a bőr egészséges működéséhez is hozzájárul, ezért a mitesszerekkel, pattanásokkal küzdőknek is érdemes tenni vele egy hosszabb távú kísérletet.

Vitaminok természetes formában

Intenzív színét a benne található betaninnak köszönheti, mely tumorellenes tulajdonsággal bír és néha az is előfordul, hogy ez az anyag a vizeletet és a székletet is megszínezi, ez azonban semmilyen kóros folyamatot nem jelez.

A cékla nitráttartalma sokszorosa a többi zöldségben található mennyiségnek, ezért rendkívüli hatással van a véráramlás javítására, így olyan betegségek kialakulását gátolhatja meg, mint a demencia, folsav tartalma pedig az Alzheimer-kór elkerülésében is szerepet játszhat.

A legjobb természetesen a nyers fogyasztása, hiszen ebben az állapotban tartalmazza a legtöbb hasznos tápanyagot és vitamint, ám sokan nem szeretik kissé földes ízét. Ebben az esetben almával vagy naranccsal, esetleg sárgarépával szelídíthetjük meg intenzív aromáját, így léként fogyasztva kellemes tisztító és feltöltő italt nyerhetünk belőle.

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.