Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
A nagy tej-dilemma – gyógyít vagy árt? Mi köze a kecskének az allergiához?
Vajon tényleg egy félresikerült meggyőződés, hogy a tej élet, erő, egészség? A tapasztalatok sokszor rácáfolnak a tudományra és megesik, hogy valóban kellemetlen hatásait észleljük magunkon.

Mikor elkezdtem magam beleásni a tejjel kapcsolatos tudományos és kevésbé tudományos cikkekbe, először azt gondoltam, hogy a végére biztosan kialakul egy határozott álláspont bennem, de annyi pro és kontra érvet találtam, hogy ettől csak még jobban elbizonytalanodtam. A helyzet azonban nem reménytelen, hiszen a saját benyomásainkra bátran támaszkodhatunk. A fő – ebben az esetben is – hogy ha a tejfogyasztás mellett döntünk, olyan termelőktől vásároljunk, akik természetes körülmények között tartják állataikat.

Ami jó a borjúnak, az az embernek is jó?

A tej az emlősök utódainak első és legfontosabb tápláléka, a növekedésük és a fejlődésük szempontjából nélkülözhetetlen. A tehéntejjel kapcsolatos legfőbb ellenérv, hogy az a kisborjú számára ideális arányban tartalmazza a tápanyagokat, zsírokat, vitaminokat, míg az emberi szervezet igényei teljesen mások.

A rengeteg kálcium egyes állítások szerint az erek megvastagodásának az okozója és nincs köze a csontok épségéhez. Ennek ellenkezője pedig, hogy megfelelő mennyiségű tejsav (például kefír vagy natúr joghurt) és D-vitamin jelenlétében a felszívódás hatékony, azaz hozzájárulhat a csontjaink erősítéséhez. Annyi bizonyos, hogy a rendszeres mozgás pozitívan befolyásolja a csontok vastagságát és erősségét. Aki pedig a fogai épségei érdekében szeretne tenni, fogyasszon házi sajtféléket, melyekben összetett tejfehérjék segítenek megelőzni a szuvasodást. (Na és persze a rendszeres fogmosás.)

A túl sok veszélyei

A túlzott fehérjefogyasztás (kb. 100 gr-nál nagyobb mennyiség naponta), megnöveli az ammónia- képződést a vastagbélben, mely egy nitrózamin nevű anyag létrejöttét segíti, ami pedig daganatképző hatású. A vezető rákkutató orvosok közül sokan úgy gondolják, hogy a túlzott fehérjefogyasztás rákkeltő hatású, mindamellett, hogy a szervezet nem tudja kellőképpen megemészteni és hasznosítani.

A tej számlájára írják magas zsírtartalmát is, mely a szív- és érrendszerre van kedvezőtlen hatással. A leukémia kialakulásával is összefüggésbe hozták már, ám erre sincsenek szilárd bizonyítékok. Dr. T. Colin Campbell rákkutató tudományos kutatásának eredménye, hogy a kazein – mely a tehéntej egyik fehérjéje – az egyik legerősebb hatású karcinogén – azaz rákkeltő – anyag. A kutatás során a kazomorfinról kiderült, hogy ez segíti a borjú anyjához való kötődését, mely anyag az emberben is függőséget okozhat.

Amiért javasolják a fogyasztását

A dietetikusok magas fehérje, foszfor és kálcium, valamint E-, A-, D-, B1-, B6-, B9- és B12 vitamin tartalma miatt javasolják a napi fél liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását. Az általános hatások között említésre méltó a vérnyomáscsökkentő tulajdonsága, illetve az immunrendszerre valamint a bélflórára gyakorolt kedvező hatása. A probiotikumok legjobb hordozói a tejszín, a túró, a vaj és az érlelt sajtok.

A kecsketej az allergiások megmentője?

A kecsketejet tartják az anyatejhez leginkább hasonló összetételűnek. Zsírmolekulái tízszer kisebbek a tehéntejben lévőknél és az emésztése is könnyebb a benne található enzimeknek köszönhetően. A zsírsavak aránya megfelelően élénkíti az anyagcserét.

Ami pedig az allergiások számára gyógyír lehet az a kecske falánksága. Ez a kis állat ugyanis nem válogat és szinte mindent megeszik, így például a parlagfüvet is. A növény elfogyasztása után a szervezete ellenanyagot termel, mely a tejben is megjelenik, így ha egy-egy pohárral rendszeresen megiszol belőle, enyhülhetnek vagy akár teljesen meg is szűnhetnek a panaszaid.

Ha le kell vonnom a következtetéseket a tejjel kapcsolatban, a kecsketej mellett tenném le a voksomat, abból is a házi változatra. Ha pedig tehéntej, akkor szintén megbízható, vidéki termelőtől vásárolnék.
Hosszasan lehetne sorolni az érveket, ellenérveket, ki-ki döntsön belátása szerint.

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.