Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Így szaporíthatod a bazsalikomot, ha dús fűszernövényt szeretnél
A bazsalikom egyik személyes kedvencem a fűszernövények között, ezért aztán soha nem sikerült belőle szép, terebélyes példányt növeszteni. Bár a növény folyamatos „csipkedése” serkenti az új hajtások növekedését, a gyakori használatba vétel sudár növénykévé silányította az egykori bokrot.

A szupermarketben vagy kertészetben kapható növényekkel való bizalmatlanságom oka, hogy sajnos nem lehet tudni, mivel kezelték őket annak érdekében, hogy igazán figyelemre méltó nagyságú leveleket növesszenek. Így hát a saját – néhányszor már hamvaiból feltámadt – növényemet próbáltam meg reprodukálni egy kertészeti oldalon talált leírás segítségével.

Masszív fűszernövény aprócska hajtásokból

A bazsalikom szaporítása valóban nagyon egyszerű folyamat. Néhány hajtáscsúcsot egy kicsinyke szárral együtt – vigyázva, hogy a fás részbe ne vágj bele - le kell csípni a növényről és vízbe rakni, amíg elég erős gyökereket nem ereszt. Ez kevesebb, mint egy hét alatt meg is történik és ilyenkor már csak a cserépbe ültetés és a gondos öntözés választ el attól, hogy igazán burjánzó fűszernövényt nevelj. A bazsalikomot frissen érdemes fogyasztani, salátában vagy a már elkészült ételekhez adva. A szárított, zacskós változat messze elmarad a zsenge levelek nyújtotta ízélménytől.

Gyógyhatás az ízharmóniában

A királyfűnek is becézett növény eugenoltartalma nyugtató, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, ezért a belőle készített tea hatásos ellenszere lehet a köhögésnek, illóolaja pedig a rovarcsípések okozta viszketésre és bőrpírra hoz enyhülést.

Ha frissen rágcsálod el, a levelek az emésztésre is jótékonyan hatnak, csökkentik a puffadást, az illóolajával készült fürdő pedig garantáltan lenyugtatja háborgó idegeidet.
De persze kinek jutna eszébe az ízletes bazsalikom majszolása közben, hogy milyen gyógyhatással bír, amikor annyira finom.

Update: 2014.08.17.
Ilyen  csodás kis bazsalikomokká fejlődtek, lesz mit szüretelni:

 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.