Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Egy finom szörp, mely szépíti a bőrt és segít a méregtelenítésben
Ha létezik finom és természetes gyógyír, amit kicsik és nagyok egyaránt szívesen fogyasztanak, az minden kétség nélkül a bodza virágából nyert illatos és ízes ital. Azon túl, hogy valóban frissítő, sokféle nyavalyára használható.

Bár a természetben mérgező fajtája is megtalálható, szerencsére jól megkülönböztethető gyógyhatású társától, hiszen a virágok porzója körül megjelenik a piros szín is, így nem kell aggódnod, ha a szabadban gyűjtögeted a szörp hozzávalóit. A fogyasztható változaton csak fehér és sárga szín található.

A legfontosabb szempont, hogy ne forgalmas utak mellett vagy szennyezett területen keresgélj – bőven akad szüretelésre alkalmas bokor. Ha igazán zamatos nedűt szeretnél készíteni, a leszedett virágokat ne mosd meg, hiszen a virágporban van a legtöbb aroma, íz és illat, ezért csupán arra ügyelj, hogy bogármentes legyen a leszedett bogernyő és száraz időben történjen a gyűjtögetés.

Nemcsak finom, de számos gyógyhatással bír

Már az indiánok is felismerték, milyen sokoldalú gyógyító erővel rendelkezik ez a szerény megjelenésű növény, ezért például előszeretettel alkalmazták fertőzések gyógyítására.

A megfázásos tüneteket is csökkenti, de influenza esetén is felgyorsíthatja a gyógyulást, hiszen támogatja az immunrendszer munkáját. Ha magas a koleszterinszinted, a bodzaszörpöt nemcsak hűsítőként érdemes fogyasztanod, sőt a vérszegénységben szenvedőknél is javulás tapasztalható, amennyiben ez vashiány következményeként alakult ki.
Számos helyen megemlítik öregedésgátló hatását, amivel kapcsolatban valószínűleg nincsenek meggyőző bizonyítékok, ám kétségtelen, hogy a virágban található rengeteg flavonoid és antioxidáns felveszi a harcot a szabadgyökökkel.
Ha problémás a bőröd, pattanásokkal és gyakran herpesszel küzdesz, kívül-belül jó szolgálatot tehet a kis növényből készült kivonat.

Szörp cukor és tartósítószer nélkül

Néhány éve jómagam is kísérletezem a legkülönfélébb receptekkel, a végeredmény mindig egy kicsit más és a bodzavirágnak köszönhetően mindig igazán zamatos.
Most egy mézzel készült, tartósítószer nélküli változatra esett a választásom, saját arányokat használva.

Erre lesz szükséged a szörphöz:

- 40 db szép, egészséges bodzavirág fej
- 7 db citrom
- 10 liter tiszta víz (ártézi-, forrás- vagy tisztított víz)
- 2 üveg 900 gr-os akácméz
- 7 kanál virágméz
- 12 teáskanál 20%-os ételecet

Eszközök:

- tisztára mosott steril üvegek és kupakok
- egy nagy lábos a főzéshez
- tölcsér és szűrő
- egy lapos tepsi
- egy dunsztolásra alkalmas doboz és meleg takarók

Így csináld

A virágokat 5 darab felkarikázott citrommal egy nagy fazékba 24-48 órára lefedve hagyd állni egy hűvös helyen. Néha nézz rá és kavard meg picit. Ezt követően egy tiszta szűrővel távolítsd el a bodzafejeket és a citromokat, majd indulhat a főzés. Ekkor kell hozzáadni a másik két citrom kifacsart levét és a kétféle mézet, ha pedig már forr a főzet, jöhet bele a 12 kiskanál ecet. Ha nem szereted a fanyarságot, ezt a részt ki is hagyhatod, de véleményem szerint, ez a hozzávaló adja meg azt a bizonyos pluszt.

Nagyjából fél órán keresztül forrald. Az eltevéshez szánt üvegeket állítsd forró vízzel töltött tepsibe és gyújts alá takaréklángon. Ha az üveg szája is átmelegedett, biztosan megfelelő a sterilizálás.
Végül nincs más dolgod, mint üvegekbe szűrni a végeredményt és jó szorosan lezárni, majd meleg takarókkal bélelt dobozba (lavórba, teknőbe…) alaposan bebugyolálva tartani őket addig, amik maguktól ki nem hűlnek. Hűvös helyen néhány hónapig biztosan elállnak majd.
 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.