Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Vitamindús és ínycsiklandó Brokkoli krémleves
Ha egészséges levest szeretnék enni, akkor általában valamilyen vitamindús zöldséghez nyúlok, elolvasok néhány receptet, aztán a kedvem szerint variálom a hozzávalókat és azok arányait. Így történt ezzel a finom zöld levessel is, ami még a brokkolira természetes formájában nem fanyalodók tetszését is elnyerte.

Amiért érdemes elkészíteni – azon kívül, hogy tényleg meglepően finom – hogy tele van C-vitaminnal, béta-karotinnal, vassal, kálciummal és a rákmegelőző étrendben is kiemelt helyen szerepel, és ha ez mind nem lenne elég, ízületi problémák esetén is hatásosnak bizonyult. Nem csodaszer, de ha beiktatod az étrendedbe, máris előre léptél egyet az egészséges életmód útján.

Erre lesz szükséged:

- 1 kg friss vagy fagyasztott brokkoli (mehet bele a szára is, sőt…)
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb burgonya
- 1 evőkanál mustár
- olívaolaj a hagyma dinszteléséhez
- só, bors, szerecsendió
- ízlés szerint tejföl

Eszköz:

- botmixer

Így készítsd el:

A hagymákat tisztítsd meg és vágd közepesen durvára (nem kell bajlódni az aprítással, a végén úgyis a botmixer végzi el a piszkos munkát). Ha friss brokkolihoz jutsz hozzá, mosd meg hideg vízzel, majd szedd rózsáira a szárával együtt. Jöhet egy nagyobbacska leveses fazék, egy löttyintésnyi olaj, melyre közepes lángon dobd majd a felvágott hagymát és a három gerezd fokhagymát. Ekkor már picit meg is sózhatod és ha a hagyma már üvegesre párolódott a fedő alatt, jöhet rá a brokkoli és a feldarabolt burgonya, majd annyi víz, ami éppen ellepi (hamar megfő, így nem érdemes túl folyósra csinálni, hiszen a cél a krémes állag).

Már ekkor ízesítheted borssal és szerecsendióval, én nem szoktam sajnálni a fűszert. Nagyjából 20 perc elegendő, hogy a botmixer már fel tudja venni a harcot a brokkolival, ekkor hozzáadhatod a mustárt és egy kevés tejfölt. Ha elérted a kívánt állagot, dobd vissza takaréklángra, hogy az ízek összebarátkozzanak kicsit. Ilyenkor érdemes kóstolni és korrigálni a fűszerezést.

Ezzel fokozhatod a végeredményt

Bár a leves önmagában is nagyon remek, pikáns ízét fokozhatod pirított kenyérrudakkal. Az vékony csíkokra vágott teljes kiőrlésű kenyérrudakat terítsd egy sütőpapírral borított tepsire és szenteld meg egy kis olíva olajjal, majd reszelj rá házi készítésű sajtot és dugd a sütőbe 15 percre.

Addig pirítsd, amíg szép barna színt kap a sajt, ekkor lesz igazán élvezhető.
Ha a kenyeret és a sajtot kihagynád, pörkölt mandulaszeletekkel is megbolondíthatod vagy az egészség jegyében egy kis tökmagolajjal.
 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.