Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
A narancsfogyasztás árnyoldala és egy házi praktika
Manapság, amikor a "bio" lassan már elcsépelt, üres fogalommá válik, - hiszen a talaj és a levegő is szennyezett - előtérbe kerülnek a házi praktikák, melyek segítségünkre lehetnek az egészséges életvitelben.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy télen is bőven rendelkezésedre áll a nyáron eltett zöldségek, gyümölcsök, lekvárok garmadája, még akkor is nehéz megfelelő mennyiségű és minőségű vitamint bejuttatni a szervezetedbe. Ilyenkor általában a déligyümölcsökhöz nyúlunk - narancsot, grapefruitot, citromot és mandarint pakolunk a kosarunkba és megnyugtatjuk magunkat, hogy mindent megteszünk az egészséges táplálkozásért.

Ez azonban sajnos csak részben igaz. Ezeket a gyümölcsöket ugyanis - mivel rengeteget utaznak a szupermarketig - éretlenül szedik le a fáról és különböző szerekkel kezelik a felületüket, hogy a szép külsőt minél tovább megőrizzék.

A gombaölő szerek - mint a leggyakrabban használt imazalil és prokloráz hatóanyagúak - beszívódnak mélyen a gyümölcs héjának belsejébe. Ezek a vegyületek nem bomlanak le és még 5-8 hét elteltével is magas koncentrációban mutathatók ki. Így ezeknek a gyümölcsöknek nem célszerű felhasználni a héját süteményekbe vagy egyéb ételek elkészítéséhez - erre a célra inkább valóban kezeletlen, bio gyümölcsöt vásárolj.

Szabadulj meg a vegyszerektől!

A vegyszereken túl egy olyan viaszos réteget is kapnak a gyümölcsök, melynek a lényege, hogy benn tartsa a nedvességet, ezáltal elkerülhető a súlyvesztés, az utaztatás és a tárolás során.

Ha nem használod fel a gyümölcs héját, akkor is szükséges - amennyire lehetséges - megtisztítani őket ezeketől a vegyszerektől, hiszen a felvágás vagy a pucolás közben is kerülhetnek a héjról és a kezedről a gyümölcshúsra.

A jó hír, hogy ez házilag is lehetséges egy egyszerű, 8-10 perces áztatással. Sok cikkben az almaecetes-melegvizes kombinációra esküsznek, amely azért is nagyszerű, mert nem használunk egy újabb vegyszert azért, hogy egy másiktól megszabaduljunk. Még több információt az alábbi cikkben olvashatsz erről a témáról.

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.