Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Ötfűszeres, illatos mézeskalács zabliszttel és zabkorpával
A klasszikus mézeskaláccsal nem újkeletű a viszonyom, hiszen évek óta egy bevált receptet használtam az elkészítéséhez és persze a cukormáz is elmaradhatatlan volt a díszítés során. Azonban, mióta jobban figyelek magamra, a finomlisztet és a cukrot felcseréltem rostban gazdagabb összetevőkre, ráadásul a fogaim is örülhetnek.

A teljes kiőrlésű lisztek sok receptben egészen máshogy viselkednek, mint ahogy azt a finomliszttől várja az ember, ezért szükség volt némi kísérletezésre, hogy a végén egy kezelhető tésztává álljon össze az egész.

Miért érdemes elkészítened?

A teljes kiőrlésű búzaliszt tartalmazza a szem héját és a csírát is, így annak minden jó tulajdonságát megőrzi. A zabliszt béta-glükán tartalma megakadályozza a koleszterin felszívódását, így szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek is javasolják a fogyasztását. A zabkorpa rostban gazdag és sok fogyókúrás fórumon istenítik áldásos hatása miatt, mely abban rejlik, hogy gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását és megvédi a gyomor illetve a belek nyálkahártyáját.

Ezekre lesz szükséged az elkészítéséhez

- 400 gr teljes kiőrlésű búzaliszt (lehetőség szerint bio minősítésű)
- 80 gr zabliszt
- 60 gr zabkorpa
- 65 gr házi vaj vagy teavaj
- 1 tojás fehérje
- 3 tojás sárgája
- 410 gr virágméz
- csipet só
- 1 teáskanálnyi étkezési szódabikarbóna

Fűszerezés

Választhatsz készen vásárolható mézeskalács fűszerkeveréket is, de ha hozzám hasonlóan inkább magad kevernéd össze, akkor a következőkre lesz szükséged (a mennyiségek már az őrölt állapotra vonatkoznak):

- 30 gr fahéj
- 10 gr szegfűszeg
- 5 gr gyömbér
- 2 gr szerecsendió
- 1 gr ánizs
(- 3 csavarás színes bors – ez elhagyható)

Ha a hozzávalók felsorakoztak nekikezdhetsz a műveletnek. A kétféle lisztet és a zabkorpát egy nagy tálban mérd ki, ehhez már hozzáadhatod a sót és a szódabikarbónát. A fűszereket keverd vagy törd össze egy mozsárban és ezt is hintsd a tálba, majd a száraz hozzávalókat egy kézi habverővel mozgasd át, hogy a fűszerek is egyenletesen elkeveredjenek.
Ezután a vajat szintén mérd ki, olvaszd fel, majd ha langyosra hűlt, add hozzá az előbbi keverékhez. Ha ezzel is megvagy, jöhetnek a tojások, melyeket verj fel egy kis tálban és a mézzel együtt dolgozd hozzá a tésztához. Én a kezemet szoktam használni, de valószínűleg robotgéppel is hasonló eredményre lehet jutni. Addig kell formálni és gyúrogatni, amíg csinos kis gombóccá áll össze.

Ezt követően nézz meg egy hosszabb filmet, mert a tésztának szüksége lesz egy kis pihenésre a hűtőben, hogy könnyen formálható legyen (a lefedésre használhatsz egy erre alkalmas tálat).
Amikor kiveszed (körülbelül 2-3 óra múlva) előfordulhat, hogy kicsit keménynek fogod érezni, de ez ne adjon okot a pánikra. Csípjél le belőle egy akkora gombócot, ami a két tenyered között elfér és kezdd el formálni, majd vegyél egy sodrófát és lisztezett deszkán nyújtsd ki körülbelül 4 mm vastagságúra. Annyi lisztet használj a nyújtás során, amennyivel ragadás nélkül tudod felvenni a kiszaggatott formákat.

Most jön az igazi élvezet, a karácsonyi formák és a díszítés, melyhez diót, mandulát, kókuszreszeléket és aszalt áfonyát használtam, a biztos tartásért és a csillogó küllemért pedig a dekorálás előtt egy kis tojásfehérjével kentem meg a sütik tetejét.

A sütőt 180 fokra melegítettem elő, így villámgyorsan 3-5 perc alatt megsültek. Fontos, hogy az elkészült sütiket egy tiszta konyharuhával takard be, mert így őrzik meg a kellő puhaságot. Az illata mennyei, az íze kellemesen fűszeres és csinos csomagolásban ajándéknak is tökéletes.
 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.