Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Hogyan működik az izzadásgátló és miért káros? Van más alternatíva?
A tikkasztó nyári hőség nemcsak a gyümölcsérleléshez járul hozzá, de a frissességünket is erősen próbára teszi, így sokszor a nagy eredményekkel kecsegtető, de káros izzadásgátlók mellett tesszük le a voksunkat. Nézzük, milyen egészségre ártalmas anyagokat találsz ezekben, és van-e valami hatékony alternatíva.

A legfontosabb szempont a választásnál, hogy izzadásgátlóra vagy dezodorra van-e szükséged, hiszen a kettő nem ugyanaz. Az izzadásgátló működésének lényege, hogy a verejtékmirigyek eltömítésével megakadályozzák az izzadást és így a kellemetlen szagokat is. A modern elvárásoknak leginkább az ilyen termékek felelnek meg, de sajnos ezekben található a legtöbb ártalmas összetevő is.

A dezodorok között is bőséggel akad környezetre és egészségre kártékony. A hajtógázas változatok nálam már régóta tiltólistán vannak. A golyós és a stiftes megoldás egy fokkal környezetbarátabb és mindenki az egyéni elvárásainak megfelelően választ. Kétségtelen azonban, hogy a pumpás dezodorok használata a leghigiénikusabb, hiszen így a bőrről semmilyen baktérium vagy kórokozó nem kerül vissza a termékbe.

Ezekre figyelj!

A hosszan tartó izzadásgátló hatást ígérő termékek ammonium alumíniummal és alumíniumsókkal érik el a kívánt frissességet. Ezek az anyagok a verejtékmirigyek nyílásait tömítik el és képesek kapcsolódni a szervezet ösztrogénreceptoraihoz, így lerakódhatnak a mell szöveteiben és növelhetik a mellrák kialakulásának esélyét. Tehát karcinogénnek, azaz rákkeltőnek minősülnek. Ez a kockázat akkor növekszik meg különösen, ha sérült vagy irritált bőrre viszed fel a folyadékot. Persze mint minden vitás kérdésben, itt is vannak ellenérvek, az azonban logikusnak tűnik, hogy nem szerencsés a szervezet természetes reakcióit meggátolni, így ebből a szempontból hasznosabb az alumínium mentes dezodor mellett dönteni.

A triklozán nevű anyag is gyakran megtalálható a kozmetikumokban, mivel baktérium- és gombaölő tulajdonsággal bír, ezzel szemben viszont roncsolhatja a bőr természetes savköpenyét és allergiát is kiválthat.
Parabénekkel is gyakran találkozhatsz a deókban, ezeket az anyagokat tartósítószerként használják és erős allergénként tartják őket számon.

Az illatanyagok önmagukban is allergiát válthatnak ki, ami nemcsak bőrpírban vagy kiütésben nyilvánulhat meg, de akár migrént és hányingert is okozhatnak viselőjüknek, ami nemcsak a mesterséges, de a természetes illatokra is ugyanúgy érvényes.

Ha még több segítségre van szükséged a választáshoz, tájékozódj az alábbi cikk információiból.

Mi válthat ki erősebb izzadást?

Nemcsak a meleg és az intenzív mozgás, de bizonyos ételek is kiválthatják a test izzadását. A fűszeres, csípős fogások, az alkohol, a cigaretta és a kávé is fokozhatja a verejtékezést. De a nem megfelelő anyagú vagy méretű ruházat is meggátolhatja a bőr természetes lélegzését, amire az párologtatással válaszol.

Ami nekünk bevált

Ugyan nem célunk a reklámozás, mégis szívesen osztjuk meg azoknak a termékeknek a nevét, melyek nekünk is beváltak és megfelelnek a fent említett szempontoknak. Ilyen a WiseTree pumpás uniszex dezodora, melyet érzékeny bőrűek is nyugodt szívvel használhatnak és nem tartalmaz semmilyen egészségre káros összetevőt, nem folytattak állatkísérleteket a fejlesztése során. Az Aloe vera alapú termék illata friss, könnyű és picit fanyar, nyárra tökéletes.

wisetree dezodor

A márka férfiaknak, nőknek, tiniknek , érzékeny bőrűeknek és extrém izzadással küzdőknek is kifejlesztett egy-egy terméket. Bővebben itt olvashatsz róla.
Az izzadás megszűntetését 40 fokban azonban semmilyen terméktől nem várhatjuk el, arra a legalkalmasabb egy hűsítő csobbanás.
 

Címkék:
biocicoma, bőr, egészség
Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.