Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Ínycsiklandó süti liszt, tej, tojás és cukor nélkül
Az édesség iránti vágy főként a tavaszi-téli időszakban erősödik fel bennünk, amikor viszonylag kevés idénygyümölcs érhető el a piacon. Ezért aztán gyakran abba a hibába eshetünk, hogy süteményekkel próbáljuk kompenzálni ezt az igényt.

Azonban ha már csemegére vágysz, akkor válassz lehetőség szerint tej-, tojás- liszt- és cukormentes változatot, vagy ezek egészségesebb alternatíváit. De akkor mégis miből készül az ínyencség, ha ezek a hozzávalók kimaradnak?

Egy régen elfeledett, de mostanság ismét szerephez jutó egyszerű, mégis különleges gabonából: a kölesből. Az egyetlen gabonaféle, mely teljes értékű fehérjéket tartalmaz és főtt állapotában is lúgos kémhatású, ráadásul gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Nemcsak finom és egészséges, de szépít is

Számos áldásos hatásán túl a nők valószínűleg a kovasav tartalma miatt fogják igazán szeretni, mely nemcsak a csontképzésben játszik szerepet, de a fényes haj, az egészséges bőr és az erős körmök felé vezető utat is lerövidítheti – persze rendszeres fogyasztás esetén.
Rengeteg rostot tartalmaz, mindezt alacsony kalóriatartalom mellett, így egészséges diétába is könnyen beilleszthető, nem fog csalódást okozni.

A köles rengeteg ásványi anyagot és B-vitaminokat tartalmaz, mindemellett igazán jó magnéziumforrás. Ez utóbbi tulajdonsága segít leküzdeni a fejfájást és még az asztmás panaszokat is enyhítheti. Az emésztésre gyakorolt pozitív tulajdonságain túl prebiotikus hatású gabonaféle, tehát a „barátságos baktériumok” is megszaporodnak, ha beiktatod az étrendedbe. Fogyaszthatod édesen, sósan vagy akár köretként is, nagyon alkalmazkodó alapanyag.

Köleses-mámor bűntudat nélkül

Az alábbi receptet néhány éve egy kedves barátnőmtől kaptam „köleses-almás süti” néven, nagyon egyszerű elkészíteni és a sütőn kívül semmilyen konyhagép nem szükségeltetik hozzá.

Ezekre lesz szükséged:
(a csésze kb. 3 dl-t jelent ebben az esetben)

- 1 csésze köles (lehetőség szerint bio minősítésűt válassz)
- 2 db közepes, savanyú alma
- 1/4 csésze aszalt gyümölcs (én vörösáfonyát használtam, de lehet bármi, amit szeretsz)
- 1/4 csésze rizsszirup vagy akácméz
- 1 csésze szűretlen almalé
- ízlés szerint napraforgómag,
- zabpehely
- fahéj
- 1 csésze tiszta víz

Így csináld:

A kölest egy fémszűrő segítségével alaposan mosd át, majd tedd fel főni az aszaltgyümölccsel együtt az 1 csésze almalé és az 1 csésze víz társaságában. Körülbelül 30 perc alatt puhul meg, ez idő alatt kezelésbe veheted az almákat. Nem szükséges meghámozni, elég, ha apró kockákra felszeleteled. Ezt követően készítsd elő a sütéshez az olajjal vékonyan kikent tepsit.

A rizsszirupot vagy akácmézet kb. 2 dl vízzel keverve kicsit langyosítsd fel. Ha a köles megfőtt, egyenletesen terítsd szét a tepsiben egy lapos fakanál segítségével - egy kicsit le is nyomkodhatod. Az elterített kölest locsold meg a felmelegített mézes vízzel, majd szórd szét rajta a kockára vágott almákat, hintsd meg ízlés szerinti mennyiségű zabpehellyel, napraforgómaggal, végül pedig a pikáns fahéjjal. E művelet után jöhet a maradék mézes-vizes locsolás.

Fóliával lefedve, 180 fokon 30 perc alatt eléri a megfelelő állagot, és további 10 perces fólia nélküli sütéssel szemrevalóan aranybarna külsőt nyer.
Ezután már csak annyi lesz a dolgod, hogy türelmesen kivárd, amíg langyosra nem hűl az egészséges finomság. Jó étvágyat!
 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.