Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Szépítő, édes, finom és még egészséges is a szamóca, fedőnevén: az eper
A nyár egyik első piros gyümölcséről mindenkinek a fagyi jut az eszébe, pedig számtalan fontos tápanyagot tartalmaz a csábító ízű kis finomság.

Botanikai besorolás szerint az eper nem is számít gyümölcsnek és valójában a szamóca megnevezés lenne rá a helytálló, de ha ezektől az apró félresiklásoktól eltekintünk, máris a temérdek jó tulajdonsága kerülhet előtérbe.

Frissen, lefagyasztva, lekvárként, szörpként egyaránt élvezetes fogyasztani és nemcsak az íze kedvéért, hiszen a szervezetünk is örülni fog a számára értékes anyagoknak. ilyen például a benne található C-vitamin, melynek mennyisége vetekszik a citrusfélékével.
Bár nem csodaszer, szalicilsav tartalma enyhe fájdalomcsillapító hatású, de kalcium, magnézium, cink és vas is megtalálható benne.

Egy szuper nassolnivaló

Leginkább kiemelt tulajdonsága, hogy vértisztító hatással bír, ugyanakkor hisztamint szabadít fel a szervezetben, ezért az erre érzékenyeknél csalánkiütés formájában jelentkezhet egyfajta allergiás reakció.
Az eper és számos bogyós gyümölcs tartalmaz úgynevezett antocianinokat, melyek segíthetnek megelőzni a magas vérnyomás kialakulását, természetesen rendszeres és elégséges fogyasztásuk esetén. Az eper lelkes fogyasztói megóvhatják ereiket a gyulladástól és az érelváltozás okozta további szövődményektől.

A legjobb természetesen, ha úgy használjuk ki fent említett jó tulajdonságait, ha megesszük, de gyakran készül belőle arcpakolás is, mely remek hámlasztó tulajdonsággal rendelkezik az enyhe gyümölcssavnak köszönhetően, sőt, még a pattanásos bőr gyulladásait is enyhítheti.
Az apró magocskák pedig - melyek cinktartalma kiemelkedő - letisztítják a fogakat és a közhiedelem szerint még fehérítenek is.

Ami pedig a leglényegesebb, ha táplálkozásról van szó: fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt akkor, amikor éppen érik és lehetőség szerint megbízható, helyi forrásból.

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.