Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
A mennyei házi eperfagyi 3 titka
A nyár közeledtével, ahogy a hőmérséklet lassan - és ha néha kissé bizonytalanul is -, de emelkedni kezd, egyre gyakrabban nyitogatjuk a mélyhűtő ajtaját, valamilyen hűsítő finomság után kutatva. A legnépszerűbbek a fagyi és a jégkrém, de korántsem mindegy, hogy milyen összetevőkből. Ha te is inkább az E-betűs hozzávalóktól mentes változatra szavazol, házilag is könnyedén elkészítheted.

Hogy milyen gyümölcsből készül a fagylalt, az egyéni ízlés kérdése, de mindig érdemes az idénygyümölcsök közül válogatni, mert ezekben van a legtöbb vitamin és zamat. Az eperszezon beköszöntével nem is kérdés, hogy ezt az igazán szemrevaló és ínyenc termést jeges desszertként is élvezni szeretnénk. Főként, ha számba vesszük számos egészségre gyakorolt kedvező hatását.

Miért érdemes fogyasztani?

Amellett, hogy C-vitamin-tartalma meghaladja a citromét, alacsony energiatartalmával gondosodik róla, hogy az alakod se bánja a nassolást. Sőt, kifejezetten pozitív hatást gyakorol az anyagcserére, serkenti a vérkeringést és a méregtelenítést, valamint vértisztító hatású.
Ha vérszegénységben szenvedsz, akkor is érdemes fogyasztanod, hiszen segíti a vas felszívódását. Számos klinikai teszten a tumorellenes hatása is bebizonyosodott. Bár gyümölcs formájában a legnépszerűbb, a leveléből és a gyökeréből is gyógyhatású kivonat készíthető. Érdemes kipróbálni leveléből főzött teát ekcémás bőrre, a gyökeréből pedig hasmenésre, torokfájásra vagy éppen vizelethajtásra készítenek gyógyírt.

Így készül a házi eperfagylalt

Ehhez a változathoz nem lesz szükség sem különösebb konyhai tudományra, sem rengeteg összetevőre és fagylaltgépbe sem kell beruháznod.

Ezekre lesz szükséged:

- 500 gr fagyasztott földieper
- 500 gr sűrű natúrjoghurt vagy görögjoghurt (ha nem találsz ilyet, a natúr joghurtról csepegtesd le a savót egy sűrű szövésű textil segítségével)
- pár csepp citromlé (opcionális)
- 3-4 nagy evőkanál méz (egyéni ízlés kérdése, mennyire szereted édesen)

3 fontos szabály van csupán, amiket a készítés során be kell tartani ahhoz, hogy a végeredmény ne egy eljegesedett, kőkemény valami legyen. Az egyik, hogy a joghurt valóban sűrű állagú legyen. A másik nagyon lényeges tennivaló, hogy a megfagyás közben rendszeresen és alaposan keverd át a masszát, ezzel juttatsz bele levegőt és ettől lesz igazán krémes. Szerencsére nem kell 5 percenként a mélyhűtőhöz rohannod, 30-40 perces periódusokkal bőven megteszi (nálam nagyjából 3-4 keverés botmixerrel elegendő szokott lenni). A harmadik pedig, hogy a gyümölcsöt fagyaszd le, mielőtt használod.

Így csináld

Első lépésként mérj ki 500 gr epret, mosd meg és tisztítsd meg, majd tedd a mélyhűtőbe. Ha megfagyott a gyümölcs, készülthet is a fagyi. A turmixgépbe alulra tedd a joghurtot, majd jöhet a gyümölcs és a méz. 1-2 perc alatt teljesen egynemű lesz a massza.
Ezt követően öntsd az egészet egy lezárható edénybe és tedd a fagyasztóba. Adott időközönként jó alaposan keverd át, hogy krémes legyen és elkerüld a jegesedést.

Jótanács: Ha kisebb edényekbe töltöd az elkészült fagyit, akkor mindig csak annyi mennyiséget kell kiolvasztanod, ami éppen elfogy. 
Fogyasztás előtt kb. 20-30 perccel - a hagyományos fagyihoz hasonlóan - érdemes kivenni a hűtőből, hogy könnyebb legyen az adagolás és a fogaid se álljanak sikítva vigyázzba a dermesztő hidegtől.
 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.