Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Egy mindennapi fűszer, nem mindennapi hatásai - Mire jó a bors?
A fekete bors – latin nevén piper nigrum – világviszonylatban a leggyakrabban használt fűszer a sóval válvetve, melyet leginkább az íze és nem a kevésbé ismert gyógyhatásai miatt fogyasztunk. A legújabb felfedezés szerint egy benne található anyag megoldást jelenthet a túlsúllyal küzdők problémájára.

A bors még a középkorban is kizárólag a gazdagok kiváltsága volt, innen is származik a “borsos ár” kifejezés. Olyannyira drága fűszer volt, hogy fizetőeszközként is elfogadták és csak akkor kezdett el csökkenni az ára, mikor Vasco da Gamma felfedezte az Indiába vezető tengeri utat.

Az évelő trópusi lián, akár 6-10 méter magasra is képes felfutni, majd a ribizlihez hasonlóan fürtös bogyókat terem.
A fekete, a fehér, a zöld és a piros bors is ugyanarról a növényről származik, csak a betakarítás ideje és a feldolgozás módja adja a különböző aromákat és küllemet.
A fekete borshoz a szemeket még éretlenül szedik és addig szárítják, míg sötét színűek lesznek.

Kicsi a bors, de elbánik a nyavalyákkal

Hatóanyagai révén régóta használják megfázásra, keringési problémákra és gyomorbántalmakra. A forróra főzőtt bors segíti a szervezet és az emésztőrendszer felmelegedését, enyhíti a rosszullétet és csökkenti a puffadást. Olajából kiváló reuma és izomfájdalom elleni gyógyír készíthető.

Mire jó?

- Csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit.
- Serkenti az emésztést, ugyanakkor étvágygerjetsztő hatású.
- Csökkenti a torokgyulladást, a köhögést, köptető hatású.
- Vizelet és szélhajtó tulajdonságú.
- Elősegíti a vörösvértestek működését, segítséget jelenthet vérszegénység kezelésében is.
- Fokozza az izmok vérellátását
- Segíti a tápanyagok hatékonyabb felszívódását.
- Javít a pigmenthiányos bőr állapotán.
- Növeli a libidót.

Csak óvatosan

Az arra érzékenyeknél izgató hatása lehet az emésztőrendszerre.
Ha olyan betegésed van, amelyhez elengedhetetlen a kémiai gyógyszer szedése, mindenképpen mérsékeld a borsfogyasztást - vagy helyettesítsd borsikafűvel -, mivel ez a fűszer többszörösére növelheti bizonyos vegyületek hatását. Így kellemetlen tüneket is okozhat. Ez a hátrány azonban a természetes módszereknél előnyére fordul, fokozza a terápia hatékonyságát, főként ha megfázásról vagy keringési rendellenességről van szó.

Alakbarát fűszer

A csípős fűszereknek gyakorta tulajdonítanak zsírégető hatást, a bors esetében azonban bizonyított is ez az állítás. Egy dél-koreai kutatócsoport a borsban található piperin nevű anyag hatásmechanizmusát vizsgálva derített fényt arra, hogy az anyag a zsírlerakódást szabályozó gének aktivitását gátolja, így akadályozva az új zsírsejtek képződését. Tehát akár egy észszerű, egészséges diéta része is lehet ez a markáns fűszer, persze csak mértékkel.

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.