Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Illatos mandulás-kókuszos süti, lelkifurdalás nélkül - gluténérzékenyek is fogyaszthatják
Az illatánál már csak az íze fenségesebb, cukor helyett némi méz kerül bele és 15 perc alatt készre sül.

Ha valaki ételallergiában szenved vagy néhány felesleges kilótól szeretne megszabadulni, az nem jelenti automatikusan azt, hogy önsanyargatásba kellene kezdenie, csupán egészséges alternatívákkal kell felváltania addigi szokásait.

Így van ez gluténérzékenység esetén is, vagy olyan gyulladásos autoimmun betegségek kapcsán, ahol a glutén mellőzésével jelentősen javítható az általános közérzet. A kalászos gabonákból készült sütemények helyett a maglisztek használatosak, mint például a mandula, mely finom íze mellett számos jótékony hatással is bír.

Réz, cink, vas és E-vitamin is megtalálható benne, remek fehérjeforrás és az idegrendszer épen tartásában is segítségünkre lehet. Rendszeres fogyasztásával akár a szív- és érrendszeri problémáknak is elejét veheted. Káliumban, magnéziumban és kálciumban gazdag, így a csontjaidat is védelemben részesíti.
Az édesmandula fogyasztását cukorbetegeknek is javasolják, mivel mérsékeli a vércukorszint hirtelen emelkedését.

Polifenol tartalma miatt antioxidáns hatást is tulajdonítanak neki, mely szerepet játszik a daganatos megbetegedések kialakulásának megakadályozásában.

Ha a mandulát mértékletesen, rendszeresen fogyasztod, részesülhetsz a fent felsorolt jótékony hatásaiban és ha kedvet kaptál, hogy sütemény formájában is megismerkedj vele, készítsd el pillanatok alatt.

Ezekre lesz szükséged:

- 190 gr mandulaliszt
- 100 gr kókuszreszelék (ha gluténmentesen készíted, keresd a csomagoláson a feliratot)
- 2 tojás
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál házi vaj
- csipet szódabikarbóna
- annyi kókusztej, amitől sűrű, de nem folyós állagot kap

Az elkészítése minden ördöngösségtől mentes. A vajat kissé olvaszd meg (én ezt az előmelegített sütőben szoktam megtenni, amíg még nem túl forró), majd egyszerűen keverd egyneművé az összes hozzávalót és a végén adagolj hozzá annyi kókusztejet, amítől kissé ragacsos, lágy lesz a végeredmény. Ezután evőkanállal vagy a kezed segítségével vegyél fel kis gombócokat és finoman lapítsd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. A cél a kissé borzas megjelenés.

Körülbelül 15 perc alatt megsülnek 180 fokon. Akkor jó, ha még puha, de a tetejük itt-ott már szépen megbarnult. Önmagában vagy egy finom tea mellé is remek csemege, de akárcsak a mandula esetén, itt is fő szabály a mértékletesség.

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.