Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Kegyetlenségmentes kozmetikumot mindenkinek
Honnan tudhatod, hogy az általad használt kozmetikumokat nem állatokon tesztelték? A vásárlás rutinos dolog. Ha valami elfogyott veszünk újat helyette, a megszokottat vagy ami éppen megtetszik. De az a tény valahogy senkit nem foglalkoztat - vagy csak nagyon keveseket - hogy a polcról könnyed mozdulattal leemelt termék valójában hogyan is jutott ebbe az állapotába.

Úgy értem, az összetevőkön túl, milyen folyamatok zajlottak le, míg a gyártósorra engedték.
Bár 2013 március 11-e óta tilos mindennemű kozmetikai állatkísérlet az Európai Unióban, naivság lenne azt gondolni, hogy innentől minden cég áttért az alternatív tesztelési módszerekre, annál is inkább, mivel ezek noha egyáltalán nem költségesebbek, még gyerekcipőben járnak. Jóval humánusabb és morálisabb eljárást jelent például a szaporított bőrsejtekkel történő kísérletezés, mely senkinek nem okoz fájdalmat vagy szenvedést és az eredmények is megbízhatóbbak. Nem úgy, mint az állatokkal történő kísérletezések, melyek feleslegessége számomra megkérdőjelezhetetlen.

Elgondolkodtató, hogy az állatkísérletek nagy részét a hadászatban végzik, ezt követi a kozmetikai ipar, majd a gyógyszeripar. Nincs két egyforma ember, ahogy két egyforma reakció sem, főként, ha egy másik fajról beszélünk. Kiskapuk pedig mindig vannak. Európai cégek bevett szokása például, hogy ázsiai országokban teszteltetik az alapanyagokat, összetevőket, majd a kész termékekre szépen ráteszik az állatkísérlet mentes termékek jelét, melynek használatában szintén van egy kis zavar.

A BUAV  - British Union for the Abolition of Vivisection, mely az állatok élveboncolásának eltörléséért küzdő brit szervezet - honlapján megtalálod azokat a nemzetközileg elismert jeleket, amelyek talán garanciát jelentenek a termék kegyetlenségmentességére, de a legjobb, ha BUAV tanúsítvánnyal rendelkező márkák között keresgélsz.

Nőként úgy gondolom, fontos a szépség, emberként pedig azt gondolom nem minden áron, főként, hogy a 21. században van választásunk olyan termékek mellett letenni a voksunkat, melyekhez nem tapad vér és szenvedés. Ugyan nincs világraszóló lista, mely tartalmazza az összes"Cruelty-free" márkát és terméket, mégis kötelességünk utánajárni, hogy mi az, amiért fizetünk.

Mit tehetsz az állatokért?

Jómagam is nagyon nehezen viselem az állatkísérletek következtében szenvedő kis élőlények látványát, akár videóról, akár fényképről legyen szó, de nem fordíthatjuk el a fejünket, mert ha a kormányok és a kozmetikai cégek nem tesznek semmit, csak az egyénen múlik, méghozzá az által, hogy mit tesz be végül a kosarába. Ha senki nem vásárolná meg ezeket a termékeket, akkor előbb-utóbb változna a helyzet. Tény az is, hogy még mindig kevés információ jut el az emberekhez, így minden jó szándék ellenére sokszor nem is tudjuk, hol kellene keresgélnünk.

Íme, a PETA - Emberek az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért – állatkísérleteket végző cégek listája - sajnos, nekem is van mit kiiktatnom a fürdőszobából. Egy kis segítség pedig, hogy mely termékek közül tudsz válogatni - a lista mindkét esetben folyamatosan frissül, így érdemes időnként átnézni, ha bizonytalan vagy egy termékben.

Figyelj oda, mit vásárolsz, mert a bio vagy natúr minősítés nem egyenlő azzal, hogy állatokon nem tesztelt termékről van szó. Neked csupán egy kis idő, de rengeteg állatnak maga az élet...
 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.