Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Házi kenyér 4 hozzávalóból – Miért ne a boltit edd
Az alábbi receptet hosszú hónapok alatt kísérleteztük ki, számos ehetetlen, beesett közepű vagy éppen ragacsos verzió után szerintem ez egy igazán szerethető ízű és állagú kenyérfajta lett.

Bevallom mindig is szerettem a friss fehér kenyér illatát és a ropogós héj ízét, de a candida diéta volt az első olyan időszak, amikor minderről le kellett mondanom. Mostanra már egyáltalán nem bánom, hiszen a diéta lejártával sem tértem vissza hozzá. Az oka egyszerű meggyőződés, melyért nem kárpótol semmilyen íz. A bolti kenyér sajnos többnyire tele van mindenféle adalékanyaggal, melyek segítenek abban, hogy csábító külsőt kapjon, könnyű legyen keverni a tésztát, szépen megnövekedjen a térfogata és ne penészedjen meg olyan gyorsan.

Nem állítom, hogy egyszerűbb otthon készíteni a kenyeret, mint leemelni a polcról, de úgy gondolom, aki valóban törődik az egészségével, elkerüli a rengeteg kémiai úton machinált összetevőt, és szán egy kis plusz energiát, hogy valóban tápláló, káros anyagoktól mentes kenyeret tegyen az asztalra.

Hozzávalók 800 gr-os kenyérhez:

- 100 gr rozsliszt
- 100 gr zabliszt
- 100 gr tönkölyliszt
- 500 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csomag porélesztő
- 500-600 ml víz
- 1 evőkanál só ( ha sósan szereted vigyázz, mennyit teszel bele, mert gátolhatja a kenyér megkelését)

A liszteket mérd ki egy keverőtálba, öntsd bele az élesztőt, a sót és a vizet és kezdd el összedolgozni. Ha kézzel végzed a műveletet, fokozatosan adagold a vizet és közben figyeld az állagot. Ha van kenyérsütő géped, használd a dagasztás programot, ami körülbelül másfél óra lesz, kelesztéssel együtt.

A kézi gyúrás legalább negyed óra, ami alatt elegendő mennyiségű levegőt juttathatsz a tésztába, amitől egyrészt szépen megkel, másrészt lazább lesz a szerkezete. Ha az izommunkával megvagy, helyezd a kerekre formált tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy hőálló tálba és tedd letakarva langyos helyre, körülbelül 2 órára.

Ezután már csak annyi a dolgod, hogy a 200 fokra előmelegített sütőbe lefedve (fóliával vagy a jénai tál tetejével – én környezetvédelmi okok miatt utóbbit szoktam alkalmazni) behelyezd a tállal együtt és körülbelül 40 percen át süsd, majd ha a tűpróba során rendben találod a tésztát - nem ragacsos - még körülbelül 5-10 perc alatt süsd ropogósra a fedő nélkül.

A teljes kiőrlésű lisztekkel kapcsolatban is vannak kétségeim, de ha nem mi magunk termesztjük és őrüljük a búzát, talán ez a legjobb, amit tehetünk. Ha gluténérzékeny vagy, vásárolj gluténmentes lisztkeveréket, vagy kísérletezz kukoricaliszttel, rizsliszttel és kölessel is.
 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.