Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Köménymagos házi sajt gyorsan és könnyedén, adalékanyagok és mesterséges aromák nélkül
A sajt remek kálciumforrás, így ha szívesen fogyasztod, érdemes házilag elkészíteni, megbízható alapanyagokból.

Bár az egészségesnek vélt ételekről is sokszor megoszlanak a vélemények - különösen igaz ez a tejtermékekre -, ha valamit biztosan tudok az az, hogyha megbízható forrásból származó alapanyagokból, mi magunk állítjuk elő ételeinket, olyan nagyot talán nem tévedhetünk.

Ez esetben az elkészíteni kívánt sajthoz a legjobb választás a közeli termelőktől vásárolt tejet használni, mely kezeletlen és magas a zsírtartalma.

A házilag készült sajtot kedved szerint ízesítheted és nincs szükség színezékre, aromákra és különféle, ételbe nem illő adalékokra, amik a legtöbb bolti sajtban gyakorta előfordulnak.

A házi köménymagos sajthoz az alábbiakra lesz szükséged:

- 2 liter zsíros tej (kecske vagy tehén)
- 1 dl citromlé (kb. 2 nagyobb citromból lesz)
- köménymag
(Ennyi tejből nagyjából 25 dkg sajtot nyersz, ami 4-5 napig biztosan eláll a hűtőben.)

Így készítsd el:

A tejet lehetőség szerint egy dupla falú edényben tedd fel a tűzhelyre - néha kevergesd - és egészen forrásig melegítsd. Amikor már feljött a habja, húzd félre és öntsd bele a citromlét. Majd ismét forrald néhány percig, amíg a savó és a sajt szemmel láthatóan elválik egymástól. Ez idő alatt ne kevergesd, hogy szépen egyben maradjon és ne törjön össze.

Ha úgy látod, hogy a folyamat elérte csúcspontját, egy tiszta gézanyaggal bélelt szűrőbe öntsd ki, keverd bele a fűszert és lógasd fel 1-2 órára, amíg a maradék savó is lecsepeg belőle.

Ha lágy sajtot szeretnél, ezután már fogyaszthatod is, viszont, ha vágható, keményebb sajt a cél, akkor ezt a folyamatot a préselés követi. A sajtot tedd egy olyan edénybe, amelyet kitölt és valamiféle nehezéket a tetejére. Ha ilyen felállásban egy éjszakát a hűtőben tölt, másnap szeletelhető, ízletes csemegét tálalhatsz.

A sajtkészítés egyfajta "melléktermékeként" keletkezett savót sem kell kidobnod, hiszen ez tartalmazza a tejben előforduló ásványi anyagok nagy részét. Használhatod rizs, levesek, főzelékek főzésénél vagy ha szereted az ízét, önmagában is kortyolgathatod.

Címkék:
ennivaló, fűszer, recept
Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.