Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Téli madáretetés - mit, mit ne, meddig és hogyan?
Ha szeretsz madárcsicsergésre ébredni és szíveden viseled a kismadarak téli túlélését, gondoskodj róluk eleség kihelyezésével. Íme a fő szabályok.

Lelkes madáretetőként két nagy hibát tudsz elkövetni: az egyik a nem megfelelő táplálék kihelyezése, a másik pedig a rendszertelenség. Ha úgy érzed, ezekre nem tudsz kellő figyelmet fordítani, inkább ne vágj bele ebbe az egyébként nagyon szép tevékenységbe (ami mellesleg igazán nem jelent különleges megterhelést, és ugyanúgy végezhető városon, mint vidéken).

Kulcsfontosságú, hogy folyamatosan fel legyenek töltve a készletek, hiszen egy-egy hidegebb éjszakán a madarak teljes energiaraktárát kimeríti a -6-10 fok elleni harc és a reggel beköszöntével igyekszenek a megszokott helyen feltöltekezni. Ha ez nem történik meg - mert üres etetőre találnak - az sokszor a végét jelenti ezeknek a 6-10 gramm súlyú kis élőlényeknek.
Ha úgy gondolod, megbízhatsz magadban a rendszeresség tekintetében, akkor már csak arra kell ügyelned, hogy a nekik való eleséget biztosítsd.

A kenyér sajnos nem tartozik ezek közé, mert nagyon hamar erjedésnek indul és bélgyulladást idéz elő a madaraknál, ami a legtöbbször szintén a pusztulásukhoz vezet. Nem megfelelő a sós állati zsiradék sem, illetve a sózott vagy pörkölt magvak.

És akkor jöjjön az a lista, amivel népes madártáborra tehetsz szert, ezeket szívesen fogyasztják és biztos lehetsz benne, hogy nem ártasz velük:

Magvak

- fekete és csíkos napraforgó mag
- köles
- lenmag
- mogyoró (natúr, nem sós vagy pörkölt)
- dió
- búza
- kukorica dara
- szezámmag
- pinty és papagáj eleség

Gyümölcsök

- alma,
- körte
- szőlő
- csipkebogyó

Állati zsiradékok

- cinkegolyó
- marhafaggyú
- sótlan vaj

A legtöbb drogériában kapható már a közkedvelt cinkegolyó, de az állateledel boltokban is kedvedre válogathatsz. Minél több féle eledelt biztosítasz, annál változatosabb látogatókra számíthatsz.

Meddig etessünk?

A szakemberek szerint októbertől április közepéig érdemes etetni a madarakat. Tél vége felé ugyanis a magevők természetes táplálékai javarészt elfogynak, így nagy könnyebbséget jelent számukra az emberi segítség.

Az etetést legkésőbb április közepéig azonban be kell fejezni a populáció elkényelmesedésének elkerülése érdekében, hiszen a túlzott gondoskodás elszakíthatja természetes életüktől, szokásaiktól a madarakat, ami ugyanúgy a pusztulásukhoz vezethet.
Az etetés mellett érdemes ívóvízről is gondoskodni, melynek a nyári melegben ugyanúgy nagy jelentőse van, mint a mínuszokban.

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.