Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Zamatos meggylekvár, cukor és tartósítószer nélkül
A gyümölcsök, zöldségek kétségtelenül nyers formájukban, frissen tartalmazzák a legtöbb, szervezet számára hasznos anyagot, ám ha téli csemegét készítenél belőlük, a lefagyasztás mellett a lekvárfőzés tűnik a legjobb opciónak. Így zamatos és egészséges finomságból spájzolhatsz be, mely nem tartalmaz se cukrot, se tartósítószert és egyéb mesterséges adalékanyagokat.

Lekvárfőzésre a legtöbb gyümölcs nagyszerűen használható, a meggy különösen jótékony termése is közéjük tartozik, mely frissen fogyasztva sem okoz puffadásos panaszokat, ellentétben sok más gyümölccsel.
Emésztést serkentő és gyulladáscsökkentő hatóanyagokban is bővelkedik és fejfájás csillapítására is alkalmazható. Mint mindenben, ebben az esetben is fontos a mértékletesség, mert túlzott mennyiségben fogyasztva magas savtartalma hascsikarást okozhat.

A népi gyógyászat a szárított meggyszárból készült teának vizelethajtó, szívműködést serkentő hatást tulajdonít, de jótékonyan befolyásolja a vérnyomást, és a kilók elleni küzdelemben is eredményesen alkalmazható. A gyümölcs leve enyhíti a meghűléses panaszokat, így szörpként is kiváló téli orvosság és finomság. Érdemes frissen és éretten vásárolni, mert nem utóérő – a leszedést követően már nem érik tovább, mint például a banán – és 3-5 napig a hűtőszekrényben is eláll, azonban ezt követően hamar rothadásnak indul.

Miért jó meggyet fogyasztani?

Azon túl, hogy kiváló szomjoltó és ízletes, rengeteg antioxidánst és flavonoidot tartalmaz, valamint kumarint, ami antiszeptikus, görcsoldó és tumorellenes hatású, de nagy mennyiségben fogyasztva szintén nem kívánt hatása is érvényesülhet, ami a véralvadásgátlás.

Ésszerű fogyasztással azonban olyan értékes vitaminokhoz juthatunk, mint a B1-, B2- és a C- valamint az A-vitamin, mely közel 10-szer annyi mennyiségben van jelen a meggyben, mint a cseresznyében.
A belőle készült lekvár pirítósra kenve, palacsintában, süteményekben és natúr joghurttal vegyítve is ínycsiklandó eledel.

Hogyan készül a lekvár, ha nincs benne se cukor, se tartósítószer?

A rendkívül kikapcsoló, családi programnak is beillő meggyszedést követően már csak a válogatás és a magozás kínjain kell átverekedned magad, hogy nekifoghass a műveletnek. Az alapos, hideg vizes mosás után kizárólag érett és hibátlan gyümölcsöket használj fel a főzéshez.

A közhiedelemmel ellentétben a cukor nem járul hozzá a lekvárok tartósságához, és jómagam is úgy gondolom, hogy inkább a gyümölcs valódi ízét szeretném érezni a fogyasztáskor, mintsem a cukor édességét. A tartósítószert pedig egy teljesen vegyszermentes módszerrel válthatod ki, melyet én a következőképpen végeztem.

A legfontosabb betartandó szempontok, ha tartósítószer nélkül készítesz lekvárt:
- Hibátlan, érett, tisztára mosott gyümölcsökkel dolgozz.
- Sterilizált, jól záródó befőttes üvegeket használj.
- Az üvegek lezárása után 5-10 percre fordítsd őket fejre.
- Gondoskodj a megfelelő dunsztolásról.
- Az elkészült lekvárt hűvös, sötét helyen tárold (címkézd fel őket, hogy mi is található bennük és mikor készültek, hiszen remélhetőleg nem egyedül fognak árválkodni a polcon.)

A kívül-belül tisztára mosott befőttes üvegeket és tetejüket forró vízzel töltött tepsiben 10-15 percig „főztem”, míg az üvegek teljesen átforrósodtak. Ezt követően egy tiszta konyharuhára borítottam őket. Nagyon fontos, hogy minden eszközt sterilizálj, amellyel dolgozol és, hogy semmiféle szennyeződés ne érje a művelet során se az eszközöket, se a gyümölcsöket.

A kimagozott gyümölcsöt tedd egy tiszta fazékba és botmixerrel dolgozd egyenletes sűrűségűre, így hamarabb éri el a kívánt állagot. Majd gyújts alá, és közepes lángon, néha megkavargatva addig forrald, míg a habja el nem tűnik és a kellő sűrűséget el nem érte. Arra számíts, hogy közel felére csökken majd a mennyiség a kiinduláshoz képest.

Amikor elérte a szemednek tetsző állagot a bíborszín csemege, már csak annyi a dolgod, hogy az üvegeket színültig töltsd, majd jó szorosan lezárd őket a hozzájuk passzoló tetővel. A tartósítás másik sarkalatos pontja pedig ezután következik: a lezárt üvegeket állítsd fejre 5-10 percre. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag vákuum képződik bennük, ami az eltarthatóság idejét nagyban megnöveli.

Az utolsó előtti mozzanat a lekvárosüvegek dunsztolása: meleg takarókkal bélelt dobozban, teljesen bugyoláld be az üvegeket és csak akkor tedd őket felcímkézve a kamrapolcra, amikor már teljesen kihűltek.
Az utolsó fázis – és egyben a procedúra legkellemesebb része – az elfogyasztás, mely egy ízletes és egészséges palacsintává lényegülve is tökéletes választás télen-nyáron.
 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.