Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Így segíthetsz a fecskéknek, hogy jövő tavasszal többen térjenek vissza
Bár a természet rendjébe nem célszerű beavatkozni, ha emberi tevékenység miatt történt a változás, törekednünk kell a helyrehozatalára.

Évről évre kevesebb fecske tér vissza hazánkba, amelynek oka leginkább a megváltozott környezet, melyben a füsti- és molnárfecskék nehezen találnak megfelelően védett, fészekrakáshoz alkalmas helyet. Ezeknek a fészkeknek esőtől, széltől és ragadozóktól védett zugokban kell elhelyezkedniük ahhoz, hogy a kismadarak biztonságban nevelkedhessenek az őszi kirepülésig.

A füstifecskék általában istállókban, teraszok gerendáin, épületek tetői alatt építik nagy gonddal, felül nyitott fészkeiket. Ezek a madárlakok hatalmas munkával készülnek, apró sárgombócokból. Sokszor előfordul, hogy a fecskék az ember számára kellemetlen helyen kezdik meg az építkezést. Ilyenkor semmi esetre ne romboljuk szét a fészket, hiszen létezik egy egyszerű, olcsó, de hatékony megoldás a madárpiszok kivédésére. Egy megfelelő nagyságú deszkadarabot fúrjunk fel közvetlenül a fészek alá, mely így biztonsággal felfogja a madárürüléket.

Műfészekkel a fecskék megmentéséért

A fecskék évente kétszer költenek, áprilistól májusig, illetve júniustól júliusig, így ebben az időszakban műfészkek kihelyezésével segíthetjük szaporodásokat, melyeket akár telepesen is felhelyezhetünk a kiválasztott helyekre.

A füstifecske fészke felül nyitott, míg a molnárfecske csak egy kis bejáratot hagy a zárt fészkén. Mindkét esetben megoldható a műfészek kialakítása, akár házi barkácsmódszerrel, vagy erre a célra készült cserép, drót vagy akár fa anyagú fészekalapokkal.
Ha kedvet kaptál a kismadarak megsegítéséhez, kattints ide, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára, bővebb információért.

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.