Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Szúrós kis méregzsák ezernyi jóval
Nem szükséges messzi kontinensek aranyárban mért terményeiért feltúrni a világhálót, hiszen a legjobb mindig a legfrissebb és a legközelebbi, akárcsak ez a csodás kis növény. Ráadásul eheted, ihatod és magadra is kenheted, minden felhasználási formája gyógyhatású.

Ha természetes ételekről esik szó, a városi emberek joggal szisszennek fel, hogy bezzeg vidéken. Két irány lehetséges: vagy beletörődik a sorsába vagy egy csöppnyi erőfeszítéssel megteremti a maga kis oázisát, akár a legrobusztusabb betondzsungel közepén is. Ez ám az igazi harc!

Miután nyugtáztam, hogy a sors kegyeltjeként egy darab csipkebogyó bokor leledzik a kert egy eldugott kis zugában, utána néztem, mi tévő legyek az ágakon csüngő pompázatos színű termésekkel. Merthogy nem mindegy, mikor szedi le az ember, és a begyűjtés után mit is kezd majd a zsákmánnyal. Bár a kutakodás során számtalan tanáccsal felvértezve láttam neki a harcnak a fent említett bokorral – cserébe alaposan átrendezett frizurával örvendeztetett meg, mert hogy nem adta könnyen magát – úgy döntöttem, a feldolgozás során improvizációt alkalmazok.

A fényes héjú termés belül szúrós szőröket és kemény magokat rejt. Mivel a csipkebogyó mag olaját csillagászati összegekért adják-veszik, megpróbáltam egy eleddig hatékony eszköznek hitt mozsarat bevetni, de az eredmény több, mint hervasztó. Ha megkímélnéd a kezed, egy 20 ml-es üvegcséhez körülbelül 1500-2000 forintért juthatsz hozzá, amit külső és belső felhasználásra is javasolnak.
Én megpróbáltam azzal „főzni” ami adott, tehát a szőröket és a kemény magokat félretéve a növény húsát igyekeztem hasznosítani. A legtöbb jó anyagot akkor tartalmazza, ha az első fagy egy picit már megcsípte. Az érett bogyókból egyszerűen kinyomtam a ragacsos masszát és hirtelen ötlettől vezérelve néhány csepp szőlőmag olajjal összedolgoztam. Egészen krémszerű és vállalható állagú és igazán tiszta növényi illatú kulimászt kaptam, majd egy jól záródó kis üvegcsében a hűtőbe dugtam.

Este aztán felpakoltam az egész arcomra és elégedetten nyugtáztam, hogy az olajnak köszönhetően akár 30 percet is kibír az bőrön, mert nem hagyja húzósra száradni. Tényleg jó és tényleg működik. Csupán egy kis fáradtságba került, meg némi karmolásba a bokortól cserébe, de hát semmi sincs ingyen.

Miért a felhajtás?

Az Omega-3 és Omega-6 már lassan varázsszóként hangzik el, ha az egészségről van szó. A bogyókban ezt is megtalálod. Az A-vitamin előanyaga is bőven előfordul benne, mely segíti a sejtek regenerálódását és a kollagén termelődését. Ha érzékeny, rozaceás vagy száraz a bőröd, mindenképpen érdemes vele megpróbálkoznod, viszont pattanásokra nem igazán ajánlják, bár kísérletezni mindig érdemes, annál is inkább, mivel egy másik oldalon pont az akne ellenes hatásáért magasztalták. Amit én tapasztaltam, hogy valóban puha, üde és sokkal rugalmasabb lett a bőröm már 2-3 30 perces alkalom után.
 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.