Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Finomlisztmentes palacsinta almás-diós töltelékkel
Bár nehéz elhinni, hogy a klasszikus ízes palacsintán túl is van élet, azért én tettem egy próbát, és az ilyenkor is rendelkezésre álló dióból és almából készítettem tölteléket hozzá.

A tészta sikere, mint minden esetben, itt is az arányokon múlik. Volt néhány kudarcba fulladt próbálkozásom, amikor vagy reménytelenül leragadt vagy minden apró mozdulattól szétszakadt az egész. Ilyenkor a halk imák elmormolásán kívül két dolgot tehetsz: vagy hagyod az egészet, vagy a józan paraszti ész mentén haladva inkább a keverék feljavításába ölöd az iménti balsiker során felgyűlt energiafelesleged.

De miért is jó ez a téli töltelék?

A dió E-vitaminban gazdag csemege, mely segíti a nyálkahártya megfelelő működését és az immunrendszered is megtámogatja. Magas többszörösen telítetlen zsírsav tartalma helyrebillenti az LDL és a HDL koleszterin arányát a szervezetben. Idegesség ellen is hasznát veheted, mert B-vitamin tartalma jó hatással van a megviselt szürkeállományra.

Az alma olyannyira egészséges gyümölcsként él a köztudatban, hogy számos vele kapcsolatos mondás született már. A gyümölcs méregtelenítő hatása mellett csökkenti az édesség iránti vágyat, annak káros hatásai nélkül. Lédús, alacsony kalóriatartalmú finomság, ezért bátran beilleszthető egy egészséges diéta rendjébe is.

A dobpergést pedig ezúttal a rizsliszt érdemelte ki, mellyel a gluténérzékenységben szenvedők is igazi ínyencséget csempészhetnek az asztalra. Nem állítom, hogy ez a legegészségesebb édesség a világon, de ha palacsintáról van szó, a finomliszttel szemben azért mégiscsak előnyösebb ez a változat.

Ezekre lesz szükséged a tésztához:

- 30 dkg rizsliszt (a fele lehet teljes kiőrlésű búzaliszt, így rugalmasabb lesz a végeredmény)
- 500 ml tej (használhatsz növényi tejet is)
- 2 tojás
- egy csipet só
- 1 nagy evőkanál olíva olaj

A töltelékhez pedig ezekre:

- 16 dkg darált dió
- 58 dkg hámozott, reszelt alma
- 1 fél narancs leve
- 1 nagy evőkanál méz
- egy csipet őrölt vanília

A sütéshez kókuszolajat használtam. A tészta vastagságától és nagyságától függően ebből a mennyiséből 8-10 darabot készíthetsz. Célszerű háromszög formára hajtogatva tálalni, mivel kevésbé rugalmas, mint a finomlisztes változat.

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.