Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Zamatos pesto házilag
Ha a befőttek és a lekvárok elkészítésének hosszas procedúrái eddig kedvedet szegték abban, hogy valami különlegeset alkoss a konyhában, akkor ezzel a pesto recepttel most tényleg valami olyasmit próbálhatsz ki, ami kevés munka árán is biztos sikerrel kecsegtet.

A pesto alapja az illatos bazsalikom, amiről már korábban is ejtettem pár szót, és a rengeteg kedvező élettani hatása mellett a rendkívül intenzív ízéről és persze a mennyei illatáról is közismert. A felhasználása pedig attól függ, hogy mennyire szereted, mert szinte bármiben el lehet képzelni, nem csak tészta ételeket dobhatsz fel adottságaival, hanem használhatod pizzára, szárnyasokhoz, halakhoz és salátákhoz is vagy akár a reggeli pirítósodat is megbolondíthatod vele.

A klasszikus változatban keménysajt is szerepel a hozzávalók listáján, de én enélkül készítettem el, viszont ha megkímélt a laktózérzékenység problémája, akkor bátran tegyél bele.

A kezdetben jóindulattal is csak silánynak mondható növénykém az idei nyarat dús és igazán aromás levélrengeteggel hálálta meg és szép csendben szinte bokorrá fejlődött a fűszerkertben, ezért is ötlött fel bennem a gondolat, hogy egy picit megritkítsam és a levágott ágakat valamilyen nemes célnak áldozzam.

Erre lesz szükséged a pestohoz:

- 1 nagy csokor bazsalikom (attól függően, hogy mennyi pestot szeretnél vagy éppen mennyi alapanyag áll rendelkezésedre)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 4-6 evőkanál olívaolaj
- citrom (2-3 evőkanál citromléhez)
- só
- bors
- kb. 50 gr fenyőmag (de használhatsz kesudiót vagy pisztáciát is)
(és sajt…)

A bazsalikomágak megmosása után kissé szárítsd meg őket (rázogatással és papírtörlővel) majd csipkedd le a leveleket és az egészet tedd egy aprítógépbe. A fenyőmagot enyhe pirítás után szintén helyezd a gépbe és ugyanígy járj el a többi hozzávalóval is.
A borsot érdemes frissen őrölni, mert így sokkal intenzívebb ízélményben lehet részed.

Addig aprítsd a hozzávalókat, míg az egész egynemű masszává alakul, majd töltsd egy jól záródó üvegbe és tárold a hűtőben. 1-2 hétig biztosan eláll, ha a tetejére egy kevés olajat is öntesz, ami megakadályozza a penészesedést.

Használd bátran, kreatívan, hiszen egy igazán csodás kis fűszernövényről van szó, ami nemcsak hozzáad az ételekhez, de a többi ízt is előcsalogatja.

Jó étvágyat!

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.