Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Egy univerzális, szuperegészséges alapanyag - köretként, egytálételként, édességekhez, salátákhoz is felhasználhatod
Ahogy manapság egyre növekszik a gluténérzékenyek száma, úgy nő az igény a sokkal változatosabb és egészségesebb táplálékok iránt.

Az egészségtelen táplálkozás vitathatatlanul betegségekhez vezethet, de ha valaki kellő figyelmet fordít arra, hogy hasznos tápanyagokkal lássa el a szervezetét, de ugyanakkor egyoldalúan táplálkozik - tehát például túl sok gabonafélét tartalmaz az étrendje, és csekély helyet foglalnak el a gyümölcsök, zöldségek - akkor ugyanúgy felborulhat az egyensúly.

Ki ne szeretné vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel feltölteni a szervezetét úgy, hogy közben nem pirulákat kapkod, hanem jóízűen falatozik a kedvenc ételeiből? Mégha a szokásaink nem is ezt az irányt követik, soha nem késő elkezdeni, vagy lépésenként beiktatni egy-egy új alapanyagot a konyhában.
Ilyen lehetőség a quinoa (kinoa) nevű libatopféle, melynek fehérjében gazdag magját fogyasztjuk. Íze a rizsre és a kuszkuszra hasonlít, de megpirítva egy finom, diós aromával gazdagodik.

Ezért jó fogyasztani

B-, C-, E-vitaminokban és béta-karotinban rendkívül gazdag, valamint vas, kálcium, kálium és cink is megtalálható benne. Lassan lebomló, gluténmentes szénhidrátforrás, de rosttartalma sem elhanyagolható. Cukorbetegek, emésztési problémákkal küzdők is bátran fogyaszthatják. Lúgosító hatását is emlegetni szokták, de lizin tartalma miatt is nagy becsben tartják.

A lizin segít a szervezetnek leküzdeni a vírusos megbetegedéseket, de magas vérnyomás, szívproblémák esetén is javasolják szedését, valamint a csontok egészségének megtartása érdekében.

Magyarországon általában a fehér fajtát lehet kapni a bioboltokban vagy a nagyobb drogériákban, de létezik piros illetve fekete fajtájú is, melyek természetesen nemcsak küllemükben, de némileg ízben is különböznek.

A quinoa dobozán általában feltüntetik az elkészítési módot, így nem hibázhatsz nagyot, ha aszerint jársz el. Amit mindenképpen tegyél meg, az az alapos öblítés, hiszen a magok külseje szaponinban gazdag, amely egy keserű anyag, mely megvédi a növényt a kártevőktől.

Ez a szuperegészséges mag 10-15 perc alatt megpuhul és már csak azt kell kitalálnod, hogy sósan, édesen, köretként vagy főételként végezze a tányérodon.

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.