Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Friss rukkola tavasztól őszig, akár balkonon vagy a konyhaablakban
A rukkolában az a jó, hogy tavasztól őszig rendületlenül nő és saját magát elveti a kertben. Ha nincs kerted és erkélyed sem, egy napsütötte ablak is megteszi, és így mindig zsenge leveleket szüretelhetsz, ráadásul vegyszermentesen.

A rukkola, másnéven borsmustár tulajdonképpen igénytelen fűszernövény, egyetlen kártevője a földi bolha, mely, ha megtalálja, használhatatlanul szétrágcsálja az egészséges leveleket. De még ebben az állapotában is menthető a növény, hiszen csak hagyni kell, hogy virágokat hozzon és felmagozzon. A megszáradt magtokokból aztán kinyerheted a következő generáció ígéretes magocskáit.

A magokat akár egy kisebb cserépben vagy ládában is elültetheted. A lényeg, hogy csak nagyon vékonyan takard be földdel és amíg ki nem kel, gyakran locsold, hogy a földje nedves maradjon. Meleg, napos időben, szinte már pár nap alatt megmutatja magát és nagyon gyorsan növekszik. A vetéstől számítva már 2-3 hét múlva a tányérodon kelletik magukat a mélyzöld levelek.

Miért jó fogyasztani?

Vasban és kálciumban is gazdag, de tartalmaz még magnéziumot, A-, B-, C-vitamint, valamint baktériumölő, emésztést serkentő hatását is dicsérik. Alacsony kalóriatartalma mellett rendkívül tápanyagdús. Nemcsak levele, de magjai és virágai is ehetőek, utóbbit valódi vágyserkentőként tartották számon már az ókorban is. Szabályozza a vércukorszintet, és előfordul, hogy emésztőrendszeri fekélyek ellen is javasolják fogyasztását.

Némi olívaolajjal és balzsamecettel meglocsolva, egy kis parmezánforgács kíséretében egyszerű, gyors, mégis különleges salátát készíthetsz belőle pillanatok alatt.
 

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.