Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Karácsonyi sült alma, illatos mézeskaláccsal töltve
A mézeskalács szinte elmaradhatatlan kelléke az ünnepi asztalnak és ha maradna belőle néhány "felesleges" darab, csodás karácsonyi desszertet varázsolhatsz belőle.

 A sült alma a régi idők karácsonyának illatát idézi és az a jó benne, hogy igazán könnyű elkészíteni, ráadásul azzal töltheted meg, amivel csak szeretnéd. Ha aszalt szilvát és diót használsz, akár köretnek is kiváló sült ételek mellé, de ha önmagában, a főfogás után szeretnéd tálalni, akkor használj fűszeres mézeskalácsot a töltelékhez.

Ezekre lesz szükséged (a mennyiségeken ízlés szerint változtathatsz):

- 4-5 db nagy piros alma
- 2 tojás fehérje
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál akácméz
- 2 nagy marék dióbél
- 1 marék aszalt vörösáfonya
- 4-5 db maradék mézeskalács

Így készítsd el:

A műveletet az almák alapos megmosásával kezdd, majd vágd le a tetejüket a gyümölcs kétharmadánál és távolítsd el a magházat. Nagyobb üreget is kialakíthatsz, így a kivájt alma visszakerül a töltelékbe, amitől az még zamatosabb lesz.

Ha az alma előkészítésével végeztél, a nehezén már túl is vagy, mert ezután nincs más dolgod, mint a diót és az áfonyát felaprítani (ennél a mozzanatnál nem érdemes a finom állagra törekedni, mert a kicsit durvább diódarabkák remek ropogós textúrát adnak majd a végén az egésznek).

A következő lépés a tojás fehérje kemény habbá verése lesz, néhány csepp citrommal felgyorsíthatod a folyamatot. Amikor a hab elkészült, keverd hozzá a mézet is. Ezt követően a diót, áfonyát, a kis kockákra aprított mézeskalácsot keverd össze az olvasztott vajjal, majd add hozzá a habot és végül az elkészült tölteléket kanalazd az almákba.

A tapasztalat azt mutatja, hogy éppen csak a vágásig érdemes halmozni a tölteléket, mert könnyen kiforr vagy szétrepeszti a gyümölcsöt. A megtöltött almákat helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokon kb. fél óra alatt elkészül az ínycsiklandó, illatos-almás desszert.

BioMisszió tipp: Ha nem használod fel az összes tölteléket, ne dobd ki, tedd őket muffin papírba is míg az almák elkészülnek, egy ropogós finomság is megsül mellettük a sütőben.

Címkék:
dió, ennivaló, recept
Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.