Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Ha unod a rizst és a krumplit, újíts édesburgonyával!
Az egyhangúság az élet egyetlen területén sem célravezető, különösen, ha az egyik legnagyobb örömforrásról, az evésről van szó. Ráadásul ebben az esetben az egészségünknek is jót tesz, ha a lehető legváltozatosabban táplálkozunk. Ha még nem ismered, ideje felfedezned, milyen remek lehetőségeket rejt ez a méltatlanul hanyagolt alapanyag a konyhában.

Az édesburgonya Amerika trópusi területein őshonos, de szinte valamennyi trópusi és szubtrópusi vidéken előszeretettel termesztik és főként Brazíliában tölt be kiemelkedő szerepet a mindennapi étkezések során, hiszen lisztjéből kenyeret sütnek és még szeszfőzésre is felhasználják.

Ízek kavalkádja

A batáta néven is ismert növény valójában nem rokona a burgonyának, csupán hasonló gumói miatt kapta az elnevezést. A rendkívül univerzálisan használható gumókat süthetjük, főzhetjük, tölthetjük és párolhatjuk is, jól alkalmazkodik sokféle fűszerezéshez és hallal, húsfélékkel is remekül párosítható a sütőtökre és sárgarépára hasonlító ízvilága.

A konyhai felhasználás során hámozva és héjában sütve is elkészíthető, rendkívül gazdag fehérjében és szénhidrátban, de béta-karotin tartalma, A-, C-, B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma sem elhanyagolható.
Ásványi anyagokban is bővelkedik, így, ha fontos számodra, hogy amit eszel, az egészséges is legyen, akkor a finom falatokkal vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, rezet, szelént és foszfort is magadhoz vehetsz.

Mivel 100 grammja mindössze 117 kalóriát tartalmaz, így a diétázók is bátran fogyaszthatják, valamint azok, akik alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt csapnának le rá.
Hazánkban főként a narancsszínű húsú elterjedt, de létezik fehér és lila, sárga, rózsaszín és vörös változat is.

Egyszerű hozzávalókból fenséges falatok

Csupán négy fűszerre lesz szükséges ahhoz, hogy röpke 15-20 perc alatt illatozó, pirult hasábokkal örvendeztesd meg a családot.

Ezekre lesz szükséged:

- édesburgonya (tetszés szerinti mennyiségben)
- só
- bors
- rozmaring
- pirospaprika
- olíva olaj

A burgonyát hámozás után mosd meg, (ha sikerül biót szerezned, csak alaposan mosd meg) majd vágd kisebb cikkekre és hintsd meg ízlés szerinti mennyiségű fűszerkeverékkel, vékonyan locsold meg olíva olajjal, majd az egészet oszlasd el a cikkeken és végül kb. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd enyhén pirultra ezt a mennyei finomságot.

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.