Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Gyógyító, tisztító, zamatos és szépítő sütőtök krémleves
A nehéz ételek után mindenkinek jól jöhet egy olyan leves, ami már az első korty után végigbizsergeti a nyelvet és szinte érezhetően feltölti a testet a számára nélkülözhetetlen tápanyagokkal.

Nem kell sem orvosnak, sem konyhatündérnek lenned ahhoz, hogy olyan ennivalót készíts, ami a testet-lelket megmelengeti. A sütőtökkel én már régi jó barátságban vagyok, de eleddig csupán a klasszikus felhasználási móddal éltem: azaz cikkekre vágtam, megtisztítottam a magoktól és a többit a sütőre bíztam.

Felsorolni is hosszú volna, miért érdemes ezt a zöldséget fogyasztanod. Karotinban és C-vitaminban kenterbe veri az összes tökfajtát, E-, A-, B1-, B2-, B6-vitaminban, folsavban, vasban, mangánban és káliumban is bővelkedik, ami vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású - így némi rafinált fűszerezéssel igazán ínycsiklandó, gőzölgő gyógyírt varázsolhatsz belőle. A sütőtök meghűlés és gyulladásos betegségek terápiájába is beilleszthető, de több helyen említik az asztmára gyakorolt áldásos hatása miatt is.

Ínycsiklandóan egészséges

Nem csoda, hogy ami ennyire jót tesz az egészségnek, az kívülről is szembetűnő: a sütőtök gyulladáscsökkentő hatóanyagai ugyanis szembeszállnak a pattanásokkal és mindezt a probléma gyökerénél, az emésztésnél kezdik. Fogyaszd idényjelleggel, amikor a legtöbb jó tulajdonságot magába zárja ez a nagyszerű növény. A végére pedig még egy plusz pont a javára: alacsony kalória-tartalma és rendkívüli rosttartalma miatt a fogyni vágyók is bátran kanalazhatják.

Mire lesz szükséged?

- 1 kg sárga héjú sütőtök
- 3 közepes hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szép sárgarépa
- 3 közepes burgonya
- 2 csipet szerecsendió
- fél mokkáskanálnyi szárított gyömbér
- 1 mokkáskanálnyi cayennebors
- 10 csavarás színes bors
- 1 evőkanál tejföl
- só és chili ízlés szerint
- és egy megbízható botmixer

Az előkészületek oroszlánrészét a tök felszeletelése és meghámozása teszi ki, így ha ezen túl vagy, tulajdonképpen már csak a fűszerezést kell eltalálnod és hibátlan lesz a végeredmény.

A megtisztított tököt vágd körülbelül 4 centis kockákra, a meghámozott sárgarépát és burgonyát pedig úgy, mintha zöldséglevest készítenél. Ezután jöhet a 3 gerezd fokhagyma, melyeket finoman szabadíts meg vékony héjuktól. A hagyma pucolását és vágását nemcsak azért szoktam a végére hagyni, mert nem a kedvencem, hanem azért is, mert nem szeretném végigsírni a sorban utána következő zöldségek tisztítását.

A felvágott hagymát és fokhagymát egy kevés olíva olajon üvegesre párolom só és bors társaságában. Ezután tulajdonképpen jöhet a fazékba a többi hozzávaló és a fűszerek annyi vízzel nyakon öntve, amennyi éppen ellepi az egészet, hiszen most a krémes állag a cél. Fél óra alatt közepes lángon megpuhulnak a hozzávalók, ezután már csak botmixerrel kell egyneművé varázsolnod és kész. Az én verzióm a bivalyerős chilim miatt meglehetősen pikánsra sikerült, így egy nagy evőkanál tejföllel lágyítottam az ízén, amit egyébként is beletehetsz.

Az egészség jegyében piríts hozzá egy kis tökmagot is, ami optikailag is remekül illik a leves gyönyörű narancssárga színéhez.
 

Címkék:
egészség, ellenszer, leves
Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.