Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Szezámmagos ropogós - Vigyázat, nem lehet abbahagyni!
A szezámmag egy kicsit mostohagyermek a szuperételeknek kikiáltott magvak között, pedig rendkívül értékes tápanyagforrás és nemcsak péksütemények díszítőelemeként kellene, hogy szolgáljon.

Ha valami jót tesz az egészségünknek, abból igyekszünk minél többet fogyasztani - legalábbis ez lenne az észszerű gyakorlat. Persze van számos olyan táplálék, amit íze vagy illata miatt mellőzünk, de amikor édes csemege formájában juthatunk hozzá vitaminokhoz és ásványi anyagohoz, máris kevésbé tiltakozunk, ugye?

A szezámmag valóban megérdemli, hogy rendszeresen együk: E-vitaminban bővelkedik, magnézium, vas, kálcium és kálium is található benne, de fogyasztásával dúskálhatunk B1-, B2- és A-vitaminban is, ráadásul a koleszterin szintre is kedvező hatást gyakorol. Értékes olaját bőrszépítőként tartják számon.

Bár sütésre hőérzékenysége miatt nem ajánják, néha bűnbe eshetünk egy-egy finom, mézes, roppanós édesség erejéig, a hétköznapokon pedig érdemes az elkészült ételekre szórni, hogy minden benne található tápanyagot hasznosíthassunk.

A következő recept során nem lesz szükséged mérlegre, elég, ha az érzékszerveidre hagyatkozol - bár kétségtelen, hogy némi konyhai rutin szükségeltetik.

Az alábbiakra lesz szükséged:
- szezámmag (tetszés szerinti mennyiségben - egy 250 gr-os csomagolás már szép kis adagot eredményez)
- nyers barna nádcukor (kb. 2 evőkanál)
- rizsszirup (az állagot figyelve adagold)
- méz (akár el is hagyható)

Az édesítők arányait Te határozod meg, a cél az, hogy ne legyen túl ragacsos, de már összeálljon a keverék.
Nincs más dolgod, mint a hozzávalókat összekeverni és két sütőlap között kinyújtani a lehető legvékonyabbra. Majd papírokkal együtt mehet a sütőbe, 180-200 fokon, ha lehet, grillező módban. Ne hagyd magára, mert nagyon hamar megéghet.

Ha túl sok a folyékony édesítőanyag, akkor hólyagocskák képződhetnek a felületén, így akár szét is válhat a kilapított felület, de érdemes vele kísérletezni, mert valóban ínycsiklandó csemege. Az egyetlen hibája, hogy nagyon hamar elfogy…

Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.