Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Növénymintás tojások, természetes színnel festve
Biztosan neked is van bevált módszered a tojásfestésre, de ha szívesen kísérletezel természetes színezőkkel, keresgélj a konyhában, a zöldségek és a fűszerek között.

Rengeteg módszer létezik arra, hogy egy egyszerű tyúktojásból színes húsvéti tojást varázsolj. Kétségtelenül az erre kitalált zacskós tojásfestő por a leggyorsabb módszer, de akár vízfestékkel, temperával vagy dekupázs ragasztóval és egy mintás szalvéta segítségével is tarkabarkává alakíthatod a tojásokat. Azonban, ha teljesen természetes színezőkkel dolgoznál, az alábbi módszerrel nem kevésbé mutatós lesz a végeredmény.

Válassz szép nagy tojásokat és tisztítsd meg őket. Erre a célra jómagam egy kis folyékony mosódiót használtam. Majd egy hegyes tárgy segítségével fúrj egy-egy apró lyukat a tojások aljára és tetejére. Ami ezután következik - vagyis a tojások kifújása -, akár jó móka is lehet vagy éppen az idegek harca, ez már csak rajtad múlik. Miután minden tojást kifújtál, készíthetsz egy adag rántottát a belsejükből a fárasztó folyamat után.

Amire a festéshez szükséged lesz

- 6-7 lilahagyma héja (de minél több, annál intenzívebb lesz a szín)
- egy használaton kívüli harisnya
- néhány kisebb, formás levél
- na és persze víz és főzőedény

A művelet a hagymapucolással kezdődik, de ezúttal csak a száraz héjakra lesz szükség. Tegyél fel egy lábosban annyi meleg vizet a tűzhelyre, ami majd szépen ellepi a tojásokat. Ezután jöhet bele a hagymahéj, melyet körülbelül 20 percen keresztül főzz, amíg szépen kiereszti a színét.

A tojásokat közben előkészítheted a pancsolásra. Válaszd ki azt a levelet, melynek lenyomatát viszont szeretnéd majd látni a színes tojáson. Nem érdemes vékony, részletgazdag növényt választani, inkább nagyobb formákat keress. Majd óvatosan tapaszd a növényt a tojásra és húzd rá az egyik végén előre megcsomózott harisnyát. Ha bizonytalan vagy, mekkora darabot vágj, nyugodtan próbáld rá előtte.
Ügyelj rá, hogy a levél a harisnya alatt ne gyűrődjön fel, majd jó szorosan tekerd rá a másik végét és köss rá csomót.

Ha a festővíz már elég kecsegtető, helyezd bele a harisnyás tojásokat (a hagyma héj nyugodtan maradhat) és ha nem merülnek el, akkor vigyázva tegyél rájuk egy megfelelő méretű nehezéket, például egy tányért. Alacsony fokozaton akár hagyhatod is a tűzhelyen, de ha csak a forró vízben állnak, akkor is szépen megfestődnek. Ez körülbelül 20-25 perc.
Ezt követően nincs más dolgod, minthogy a tojásokat kiszabadítsd a harisnyából és gyönyörködj a végeredményben.

Ha más színnel is kísérleteznél

Sárga színű tojásokat is készíthetsz ezzel a módszerrel. Ebben az esetben az intenzív aromájú kurkumát használd. A metódus a fent leírtakhoz hasonló. 1-2 evőkanál fűszert tegyél a vízbe és főzd 15-20 percig, majd kezdődhet a merítkezés.

Ha szereted a rusztikus megoldásokat, akkor akár foltos tojásokat is készíthetsz. Ebben az esetben ecettel tudod leoldani a tojások külső, barnás felületét. Néhány percre állítsd ecetes vízbe a tojásokat majd az ujjaid segítségével kezdd el dörzsölgetni őket amíg a kívánt küllemet el nem érik. Ez már önmagában érdekes látvány, de ha fokozni szeretnéd, akkor merítsd őket a színezőlébe. A fehér részeket a “festék” nem fogja be, a barnák pedig szép színesek lesznek.
Az elkészült tojásokon egy nagy zsákvarró tűvel tudod áthúzni a cérnát és feldíszítheted vele az aranyeső gallyakat vagy a barkát, de akár egy mutatós kosárban is szívmelengető látványt nyújtanak majd.

Címkék:
eszmélő, fűszer, recept
Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.