Belépés
E-mail:
 
Jelszó:
 
 
 
bld
 
Tényleg van olyan édesítő, ami természetes, jó a fogaknak és nem hizlal?
A fogak épsége és az édességek iránti leküzdhetetlen vágy szöges ellentétben állnak egymással. Vagy mégsem? 35 év klinikai vizsgálatai bizonyítják, hogy létezik olyan édesítőszer, amely kifejezetten jó a fogaknak.

Szerencsére úgy tűnik, hogy a modern világ modernsége ellenére - talán az ember lényéből fakadóan - egyre több területen nyúl természetes megoldások után, így az egészségmegőrzés terén is. Az édes íz szeretete belénk van kódolva. Sokan képtelenek lemondani a csokoládéról és a süteményekről, de korántsem mindegy, hogy az édes ízt milyen termék képviseli ételeinkben. A fehér halálként is aposztrofált hagyományos kristálycukor villámgyorsan megemeli a vércukorszintet és túlzott inzulinválaszt generál, ami hosszútávon a cukorbetegség melegágya lehet.

Éppen ezért a tudatosan táplálkozók is mindenféle praktikát bevetnek annak érdekében, hogy hogyan készíthetők el a tradicionális finomságok egészséges verziói.

Először a második világháború idején kialakuló cukorhiány következményeként kezdtek alternatív megoldásokkal kísérletezni Finnországban. Majd a 60-as években vizsgálták ezek egészségre gyakorolt előnyös hatásait.

Mi a különbség a sokféle cukor között?

A ma xilit néven ismert édesítő 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor, alacsony - 7-es -glikémiás indexe pedig azért ideális, mert lassan emeli a vércukorszintet , ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

Jómagam a candida diétám során barátkoztam össze vele, mert olyan édesítőt kerestem, ami nem tartalmaz mesterséges anyagokat és nem kell fanyalognom a fura mellékíz miatt sem; és aminek külön örültem, hogy a fogaim épségére is vigyázhatok használatával. A xilit ugyanis olyan cukoralkohol, melyet a szájban lévő baktériumok nem képesek lebontani, ezért nem termelődik sav sem, mely károsítaná a fogzománcot. A xilit, a xylitol és a nyírfacukor elnevezés nagyjából ugyanazt az anyagot takarja, kisebb-nagyobb különbségekkel. Mivel kukaricaszárból és csutkából állítják elő mindegyiket, fontos, hogy olyat válassz, melyen szerepel a GMO-mentes felirat.

Finomságok mellékíz nélkül

A kutakodás során felfedeztem még egy hasonló portékát, melyet xukor névvel illetnek. Ez állítólag valóban nyírfából és bükkfából készül így garantáltan mentes mindenféle génkezelt hozzávalótól. További előnye, hogy 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz így fogyókúra esetén is jóbarátod lehet. Sütésre-főzésre ugyanúgy alkalmas, mint a nyírfacukor, karamellizálásra és a tészták kelesztésére azonban szintén nem használható. Édes íze 90-100%-ban a cukoréhoz hasonló, külön öröm, hogy zavaró utóíz nélkül.

Az egyetlen általam ismert hátránya, hogy nagyobb (kb. 200 gr) mennyiségben való fogyasztása hasmenést okozhat. Felelős gazdiként fontos tudnod, hogy a kisállatok, kutyusok, macskák szervezete teljesen másképp reagál a xilitre és akár életveszélyes, hipoglikémiás reakció is felléphet náluk.
Az egyes termékek hozzávalójaként E 967 néven találod.
 

Címkék:
egészség, ennivaló
Keresés
Címkék
Legolvasottabb
 
Copyright © 2013-2014 BioMisszió. Minden jog fenntartva.
Másolás és kivonatolás csak a BioMisszió engedélyével lehetséges.